Izvještaj Centra civilnih inicijativa
0

Poslanici NSRS-a nezainteresirani za nauku i tehnologiju

FENA
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Poslanici Narodne skupštine RS-a za devet mjeseci rada nisu uputili nijedno pitanje predstavnicima Ministarstva nauke i tehnologije, pokazao je izvještaj Centra civilnih inicijativa.

Time je nastavljena neslavna praksa da za resor nauke i tehnologije, koji je najmanji i po odobrenim budžetskih sredstvima i planiranim zakonima, uopće nema interesovanja ni u zakonodavnom vlasti.

Tokom poslaničke tačke "Aktuelni čas“ najviše poslaničkih pitanja postavili su prvom čovjeku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću tačno 84.

Od ministarstava, najviše pitanja je upućeno prema resoru saobraćaja i veza (32 pitanja), zatim prema Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (po 27 pitanja), a solidan interes je iskazan i prema Ministarstvu rada i boračko - invalidske zaštite koje je zaprimilo 25 pitanja.

Dvadeset četiri pitanja su upućena Ministarstvu finansija, 21 prema Ministarstvu pravde, 16 pitanja prema Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i 11 Ministarstvu porodice, omladine i sporta, podaci su iz izvještaja Centra civilnih inicijativa (CCI), koji prati rad entitetskog parlamenta.

Vlada RS, redovno na sjednicama, razmatra poslanička pitanja, ali se dešavaju neznatna kašnjenja u odgovorima. Od 350 upućenih pitanja na njih 15 nisu stigli odgovori u predviđenom vremenu.

Pored direktnih pitanja na sjednici, poslanici su pisanim putem postavili još dva dodatna pitanja premijeru, međutim u predviđenom roku nisu dobili pisani odgovor iz njegovog kabineta.

Za devet mjeseci rada parlamenta RS-a poslanici PDP najviše su koristili mogućnost postavljanja pitanja predstavnicima izvršne vlasti, zatim parlamentarci iz DP, SDS, SDA, DNS, SDP BiH.

  • Već standardno najmanje učinka u ovom dijelu posla bilježi se kod SNSD-a. Ipak, najveće iznenađenje je NDS koji je prvi put parlamentarna stranka, ali koja u ovom segmentu za devet mjeseci djeluje potpuno pasivno, tek dva pitanja su postavljena od strane ove poslaničke grupe, navodi u izvještaju CCI.