Povodom 9. januara
3

Poslanici Koalicije Domovina bojkotirali prijem kod Dodika

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanici Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini, kao i bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a ni ove godine nisu se odazvali prijemu, koji je danas priredio entitetski predsjednik Milorad Dodik povodom obilježavanja 9. januara "Dana RS", koji je osporio Ustavni sud BiH.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije Domovina (SDA, SBiH, HSP) u Narodnoj skupštini RS-a prošle godine u oktobru su bojkotirali raspravu i glasanje o Zakonu o Danu RS-a.

Smatrali su da je usvanje tog zakona nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, što treba da sankcinišu predstavnici međunarodne zajednice, jer je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar - "Dan RS-a".

Vlada RS-a je kao poseban zakon predložila Zakon o "Danu RS-a", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i "Dan RS-a".

Zakon o "Danu RS-a" ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. januar "Dan RS-a", te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način njegovog obilježavanja i praznovanja.

U Palati RS-a danas su se odazvali predstvnici Narodne skupštine i Vijeća naroda, Vlade i predstavnici RS-a u institucijama BiH, delegacije Ustavnog suda, te pravosudnih organa RS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i delegacije Ministarstva odbrane BiH, koju je predvodio zamjenik ministra Boris Jerinić.