Historijska ličnost
40

Poruka s komemoracije: Hasan Muratović je bio vizionar i čovjek s integritetom

A. B.
Profesor Muratović je značajno doprinio reformi UNSA kao rektor (Foto: T. S./Klix.ba)
Profesor Muratović je značajno doprinio reformi UNSA kao rektor (Foto: T. S./Klix.ba)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je komemorativna sjednica u čast preminulom profesoru emeritusu Hasanu Muratoviću od kojeg su se kolege, prijatelji i članovi porodice posljednji put oprostili i prisjetili se njegovog lika i djela.

Profesor Muratović je bio prvi premijer BiH i čovjek koji je u ratnim uslovima vodio tu vrlo odgovornu funkciju. Govoreći o profesoru Muratoviću, Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu, koji ga je poznavao 40 godina i sarađivao s njim, kazao je da će upravo zbog toga i ostalog doprinosa državi on ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih ljudi u historiji nezavisne BiH.

"U tom teškom periodu Muratović je priskrbio velike donacije za BiH. Imao je integritet i viziju, kao rektor Univerziteta uveo je bolonjske procese i reformisao univerzitet u velikoj mjeri. Gubitak je ogroman,i pored toga što je bio akademski radnik, on je živio ono što je govorio. Osim integriteta kojem je ostao dosljedan, Muratović je bio čovjek koji je plijenio, imao harizmu i kao takav je bio prihvaćen i među studentima i kolegama", kazao je Šunje.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da je odlazak profesora Muratovića nenadoknadiv gubitak za akademsku zajednicu, ali i cijelu BiH.

"Profesor Muratović je za dvije godine svog rektorskog mandata napravio toliko pozitivnih koraka na UNSA da i danas, mogao bih slobodno reći, 14 godina nakon što je završio mandat, uživamo u plodovima njegovog rada. To je bio čovjek koji je implementirao bolonjski proces na Sarajevskom univerzitetu i kao državnik na nivou BiH bio najsvjesniji preuzete obaveze. Samo jedan vizionar i operativac kakav je bio Hasan Muratović mogao je udariti temeljne reforme modernog UNSA, a da pri tome ne izgubimo i ne uništimo tradicionalni kvalitet koji je ovaj univerzitet imao prije toga", naglasio je Škrijelj.

Zbog ogromnog uspjeha koji je ostvario UNSA zbog Muratovićeve vizije i misije, Škrijelj je danas izrazio ogromno žaljenje za njegovim odlaskom.

"On je do posljednjeg dana svog života radio, a meni kao rektoru su koristili povremeni kratki sastanci s njim, jer se od njega moglo više toga naučiti nego iz bilo kojeg udžbenika ili knjige, jer je on zaista bio enciklopedija. Poznavao je privredu, menadžment, akademsku zajednicu i razvoj države i prosperitet društva u kojem je živio", poručio je na kraju Škrijelj.

Profesor Muratović (80) je prije dva dana preminuo u Sarajevu usljed posljedica zaraze koronavirusom. Tokom dugogodišnje političke karijere obavljao je funkcije državnog premijera i ministra u Vladi BiH, a bio je i ambasador naše države u Hrvatskoj.

Osim toga, bio je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i rektor UNSA u dva mandata gdje je značajan doprinos ostvario reformom i uvođenjem bolonjskog procesa.