BiH
7

Poruka iz Praga: Osigurajte održivo finansiranje BHRT-a ili će demokratija biti ugrožena

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Medijski profesionalci iz Evrope izrazili su duboku zabrinutost situacijom u BHRT-u i pozvali vlasti da osiguraju održivo finansiranje kako ne bi došlo do gašenja Javnog RTV servisa koji igra ključnu ulogu u demokratskom procesu.

Parlamentarci, profesionalci u medijima, pravni eksperti i drugi učesnici Konferencije o javnim medijskim servisima i demokratiji, čiji je domaćin bio Češki parlament u Pragu, a koji je organizovalo Vijeće Evrope, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, Češka televizija i Evropska radiodifuzna unija, izrazili su duboku zabrinutost situacijom u Javnom televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine i apelovali na vlasti BiH da preduzmu hitne mjere i osiguraju održivo finansiranje BHRT-a, kako bi sačuvali ovu važnu instituciju.

“BHRT igra ključnu ulogu u demokratskom procesu, u izgradnji nacionalnog identiteta i promovisanju socijalne kohezije i tolerancije u podijeljenom postratnom društvu. Neuspjeh u usvajanju potrebnih odredbi i osiguranju stabilnog, adekvatnog i nezavisnog finansiranja za BHRT, rezultovat će zatvaranjem ove institucije i kreirati ozbiljan presedan u Evropi. To će ozbiljno ugroziti demokratske procese u zemlji i proces pridruživanja Evropskoj uniji. Nezavisan, održiv i vjerodostojan Javni medijski sistem ključan je za demokratiju”, navodi se u izjavi učesnika Konferencije “Javni medijski sistemi i demokratija”, koja je 10. i 11. novembra održana u Pragu.