BiH
17

Porodica, prijatelji i sportisti obilježili godišnjicu smrti legendarnog Mirze Delibašića

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prije četrnaest godina prestalo je kucati srce najboljeg bh. košarkaša svih vremena Mirze Delibašića. Članovi porodice, mnogobrojni prijatelji, sportski radnici i poštovaoci položili su danas cvijeće na Gradskom groblju Bare u znak sjećanja na najboljeg bosanskohercegovačkog sportistu.

Delibašić je sjajnu sportsku karijeru počeo 1968. godine kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Iste godine uspješnu košarkašku karijeru počeo je graditi u ekipi Sloboda Dita iz Tuzle. Ljubitelji čarobne igre pod obručima već tada su mu predviđali spektakularnu karijeru. Ostat će upamćen po tome što mu motiva nikada nije nedostajalo.

Četiri godine je nastupao za klub iz rodnog grada, a onda je preselio u Sarajevo. Sa dosta uspjeha je igrao za Bosnu. Upisao je blizu 700 utakmica za Bordo tim. Postao je prvak Evrope 1979. godine sa Studentima. Bio je prvak Jugoslavije, a osvajao je i kup. Delibašića su krasili vrlo dobar pregled igre, tačna proigravanja i precizan šut. U dresu reprezentacije bivše države osvajao je medalje na evropskim, svjetskim i olimpijskim takmičenjima. Dobitnik je brojnih sportskih priznanja. Jednostavno, osvojio je sve što se moglo osvojiti. On je najveći sportista kojeg je BiH ikada imala.

Za slavni Real potpisao je 1980. godine. I danas ga smatraju jednim od najboljih igrača madridskog tima. Bio je prva zvijezda španskog velikana, a navijači su ga izuzetno cijenili. Slike u muzeju ovoga kluba to i potvrđuju.

Dvorana Skenderija nosi naziv "Mirza Delibašić“. U znak sjećanja na sportistu stoljeća BiH, velikana košarkaškog sporta i ogroman doprinos koji je rano preminuli Mirza Delibašić imao za KK Bosna, grad Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu i košarku u cjelini, KK Bosna svake godine organizuje Memorijalni košarkaški turnir "Mirza Delibašić“.

Bh. pjevači Mladen Vojičić Tifa, Zlatan Fazlić Fazla te pjevač grupe Crvena jabuka Dražen Žerić Žera snimili su ove godine zajedničku pjesmu posvećenu poznatom bh. košarkašu Mirzi Delibašiću. Pjesmu je napisao Fazla uoči godišnjice Delibašićeve smrti.