BiH
0

Porezna uprava FBiH zapečatila radnje na pijaci Otoka, nezadovoljni radnici na ulicama

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine jučer zatvorila 111 objekata na prostoru Federacije BiH, blizu stotinu radnika pijace Merkur Otoka izašlo je na ulice Sarajeva tražeći od vlasti da pronađu rješenje za njihov problem.

Radnici su se prvo okupili ispred zgrade Porezne uprave Federacije BiH nakon čega su se uputili pred zgradu Vlade Federacije BiH u kojoj se održava sjednica ovog organa izvršne vlasti. Nakon što im je rečeno kako ih premijer FBiH Fadil Novalić ne želi primiti, zaputili su se prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo.

Radnici čije su radnje zapečaćene ističu kako ne bježe od svojih obaveza, ali da ne mogu pristati na fiskalizaciju jer bi ih ona u prostorima od 3,60 metara kvadratnih uništila.

"Ovdje rade demobilisani borci, samohrane majke, visokoobrazovani ljudi koji nisu mogli pronaći posao u struci i svi rade pošteno kako bi prehranili porodice. Ja sam registrovan kao obrtnička radnja i imam sva rješenja. Redovno uplaćujem penziono i zdravstveno osiguranje te paušal od 30 KM. Dvije godine čekamo da nas svrstaju negdje i sada prebacuju lopticu s Federalnog parlamenta na KS", rekao je Mirza Zekić, vlasnik radnje starih zanata.

Kazao je kako mu u rješenju stoji da se ne može voditi kao pijaca već trgovačka radnja. Istaknuo je kako im je svima u interesu da se ovo riješi jer im ovako uzimaju "koru hljeba".

"Radnje su im zatvorene, nemaju dnevnica i nemaju šta odnijeti kući. Samo tražimo da nas uvrste pod jednu šifru, sve pijace, i da plaćamo paušalno koliko treba", dodao je Zekić.

Oni od domaćih vlasti traže usaglašavanje zakona na nivou entiteta ističući kako radnje na otvorenoj pijaci ne mogu bit tretirane kao radnje u trgovačkom centru, s obzirom na to da poslovni subjekti u velikim trgovačkim centrima bolje posluju te da su u mogućnosti izdati fiskalne račune.

Ema Plećen kazala je kako na pijaci Otoka ima 160 boksova i da niko ne bježi od registracije, ali da njihove boksove od 3,60 metara kvadratnih ne mogu porediti s radnjama od 40 m2.

"Unaprijed smo platili kiriju koja košta od 550 do 1.100 KM. Sad od nas traže da plaćamo porez i na kiriju koju dajemo, a to treba plaćati onaj koji iznajmljuje prostor. Samo su nas zatvorili i ostavili bez ičega", rekla je Plećen.

Radnici su jutros protestovali ispred zgrade Porezne uprave FBiH i Općine Novi Grad. Načelnik im je obećao pomoći onoliko koliko je u nadležnosti Općine. Poručili su da neće odustati i da će se radnici svih pijaca ujediniti jer je najavljeno da inspekcija već sutra zatvara ostale pijace u KS.

Iza podneva na sastanak ih je primio premijer KS Elmedin Konaković.

Podsjećamo, Porezna uprava Federacije BiH jučer je na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 256 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji pružaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne djelatnosti.

U toku ovih aktivnosti inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 107 neprijavljenih radnika, 78 objekata u kojima je obavljana djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa i 113 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja. Zapečaćeno je 111 objekata.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 381.250,00 KM.