BiH
153

Poplave u Makedoniji: Crveni krst BiH u pripravnosti, zvanično Sarajevo još nije ponudilo pomoć

Piše: I. P.
(Foto: EPA)
Crveni krst Makedonije za sada nije tražio pomoć od kolega iz Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, a osim nekoliko telegrama saočešća bh. vlasti nisu uputile ponudu pomoći ovoj prijateljskoj zemlji.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je prema Društvu Crvenog križa BiH kao krovnoj organizaciji uputio inicijativu za pomoć pogođenim područjima u Makedoniji. Nakon razgovora s kolegama iz Skoplja Crveni krst u našoj zemlji nalazi se u stanju pripavnosti.

"Svakako cijenimo pomoć koju je Crveni krst Makedonije svojevremeno uputio nama za vrijeme poplava u maju 2014. godine. Mi smo odmah kontaktirali kolege u Skoplju, a Crvenom križu Federacije Bosne i Hercegovine poslali smo mail u kojem saopćavamo da smo u kontaktu sa Crvenim krstom Makedonije koji trenutno nije zatražio međunarodnu pomoć. Također, uputili smo pismo sućuti i zasad ostajemo u pripravnosti", rekla je za Klix.ba Žaklina Ninković, asistentica Glavnog sekretara DCK BiH.

Kako je objasnila, sekretar Branko Leko će kontaktirati generalnog sekretara Crvenog krsta Makedonije, a već je uspostavljen kontakt s makedonskim koordinatorom za programe i djelovanje u katastrofama.

"Poručeno nam je kako situacija nije laka, da kiša trenutno ne pada, ali da je stanje izuzetno teško te da oni upućuju svu svoju pomoć u vidu hrane i higijene. Također, uputili su i mobilne timove za prvu pomoć i djelovanje u katastrofama. U toku srijede bi mogli imati neke dodatne informacije. U Makedoniji je situacija teška i zaista podsjeća na ono što je bilo kod nas", rekla je Ninković.

Inače, sve svoje aktivnosti Društvo Crvenog križa BiH čini u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i s Ministarstvom vanjskih poslova.

Kada je riječ o Ministarstvu vanjskih poslova BiH, za Klix.ba nije potvrđeno da je iz Sarajeva upućena bilo kakva ponuda pomoći za pogođena područja u Makedoniji. Da bi se to desilo, odluku mora donijeti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, najmanje 21 osoba je poginula, desetine su povrijeđene, a više od 1.000 je evakuirano zbog poplava koje su poslije nevremena sa subote na nedjelju zahvatile Skoplje i okolna sela. Srbija je već ponudila i uputila pomoć ka susjedima u nevolji, a hrvatski Crveni krst je u pripravnosti.

Makedonija je za vrijeme majskih poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji dvjema državama, između ostalog, dostavila novčanu te pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova u vidu timova za spašavanje.