Nakon obilnih padavina
122

Poplave prijete domaćinstvima na Ilidži, CZ u pripravnosti

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ilidžanskim naseljima Karamušići, Bratunačka cesta i Hendekuša prijeti velika opasnost od poplava, potvrđeno je portalu Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

"Trenutno je najteža situacija u naselju Karamušići. Bujice su odnijele ranije nasipe i voda je prodrla na livade blizu kuća. Međutim, voda još nije ušla u domaćinstva, ali bi se situacija mogla pogoršati. Ako kiša nastavi padati moglo bi doći do ozbiljnijih problema", kazao je za Klix.ba Jasmin Durgut, dežurni operativni u Civilnoj zaštiti KS.

U ovim naseljima su poplave i ranije stvarale probleme. Inače se radi o naseljima u blizini vodotoka rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice i Zujevine. Na terenu su pripadnici profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava KS i općina Ilidža i Novi Grad, a ugrožena područja je posjetio ministar prostornog uređenja KS Zlatko Petrović.

"Jutros kada je došlo do izlijevanja vode iz korita Miljacke u blizini Vijećnice, brana na Bendbaši je spuštene više nego je trebalo, a poplave na Ilidži su posljedice i toga", kazao nam je Durgut.