Vijeće ministara BiH
0

Popis stanovništva 2011. uz pitanja o vjeri i naciji

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdio je danas većinom glasova Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine i uputio ga u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare da nije bilo jedinstvene podrške ovom prijedlogu zakona, jer su protiv njega bili bošnjački ministri koji su tražili da se iz popisa izbriše etničko izjašnjavanje, jezik i nacionalna pripadnost.

Špirić je istakao da donošenje zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH predstavlja jedan od uslova iz Evropskog partnerstva i da je on neophodan za dalji evropski put BiH.

Vijeće ministara donio je zaključak da se rezultati popisa primjenjuju od izbora 2014. godine.

U podatke o stanovništvu prilikom popisa, uz osnovne lične podatke, biće uključeni i državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka,  podaci  u vezi sa izbjegličkim ili statusom raseljenih lica, kao i pitanje o tome da li takva lica imaju namjeru da se vrate u mjesto odakle su raseljena, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH

Za provođenje ovog zakona u periodu od 2009. do 2013. godine biće potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od 42.625.603 KM,  od  kojih najviše u 2011. godini - 31.364.836 KM.

Ovim zakonom, čiji je predlagač Agencija za statistiku BiH, utvrđeno je da će popis biti proveden u periodu od 1. do 15. aprila 2011. godine, prema stanju na dan 31. marta 2011. godine u ponoć, što je i referentni datum popisa. 
Popis je uslov za evropske integracije, jer EU neće primiti nijednu državu u svoje članstvo, a da se ne zna koliko ona ima stanovnika i jedna je od najsloženijih statističkih aktivnosti koja zahtijeva velika finansijska sredstva, posebnu organizaciju za pripremu i provođenje, navodi se u saopštenju.

Iz Vijeća ministara navode da se pristupni fondovi takođe vežu za broj stanovnika i da je cilj svakog popisa da se osiguraju neophodni podaci o stanovništvu, njegovom broju, teritorijalom rasporedu i sastavu  i tako registruju promjene u proteklom periodu.