Poruke gvardijana
206

Ponoćka u Tuzli: Božić je poput vakcine koja u čovjeku kreira smisao života

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici katoličke vjeroispovijesti večeras su se okupili u Franjevačkom samostanu Svetih apostola Petra i Pavla" u Tuzli, a misom ponoćkom i sa molitvom na usnama dočekali su svoj veliki blagdan Božić.

Misu u Tuzli predvodio je gvardijan samostana fra. Željko Nikolić, koji je istaknuo da je Božić vrijeme ljudske blizine i zajedništva. Također, u svojoj poruci vjernicima je naveo da je ovaj blagdan poput vakcine koja u čovjeka polaže antitijela, a koja kreiraju smisao života.

"Božiću, svetkovini Isusova učovječenja, kršćani prepoznaju radikalnu novost Božije objave čovjeku i svijetu, a ta radikalna novost tiče se prvobitno čovjeka, njegovog života, njegovih odnosa i njegove budućnosti u svijetu, koji je, nažalost, danas, usljed globalne pandemije koronavirusa, postao tjeskobno mjesto straha, distanciranja, isključivanja drugoga, svijet zidova i nepovjerenja. Globalna pandemija, najava ratova, borba za moć i utjecaj rezultiraju i globalnom psihozom straha, mržnje na drugoga, isključivanjem stranaca i ljudi drukčijih uvjerenja i religija", naveo je tuzlanski gvardijan u svojoj božićnoj poruci.

Kako je istaknuo, u našem lokalnom, bh. iskustvu, ta svjetska potreba zatvaranja i zarobljavanja u male izolirane identitete još je više pojačana uskogrudnim i isključivim politikama "nacionalnih interesa i nacionalnih prava", potpomognutim često političkim religijama i politiziranim konfesijama.

"Rezultat je podjednak kao i na globalnoj razini: ističu se, nauštrb iskrenih međuetničkih i međuvjerskih odnosa, izolirani i zatvoreni identiteti naroda, nacije, entiteta, ukratko ideje zemlje i krvi. Pandemijske 'politike' samo su pojačale te trendove, s naglaskom da se tokom zadnje dvije pandemijske godine kod nas izgubio čak i onaj stoljećima njegovani refleks komšijske solidarnosti i odgovornosti za drugoga", poručio je Nikolić.

Naš svijet i naša zemlja, kako kaže Nikolić, koja se konstantno guši u vlastitom nedefiniranom ustavnom i ekonomskom ustrojstvu, kao da su zaboravili da svijet i međuljudski odnosi počivaju na načelima pravednosti, solidarnosti, odgovornosti i ljubavi čovjeka za čovjeka. "U svim ovim pandemijom i globalnom politikom narušenim unutarsvjetskim procesima stradava upravo taj čovjek pojedinac, po kršćanskoj vjeri i antropologiji Božije stvorenje sa dostojanstvom i svojim pravima, koja su iznad svakoga uskogrudnoga političkoga ili ekonomskoga interesa", nadovezao se Nikolić.

Svjesni svih tih strahova i negativnih procesa koji opterećuju svijet i našu zemlju, Nikolić kaže da kršćani u Božiću, Božijemu iskoraku u ljudsko postojanje i ljudsko tijelo, pronalaze izlaz, pronalaze način kako živjeti svoje konkretne živote s iskrenom nadom da i svijet i naša zemlja mogu biti smisleniji, pravedniji, bolji, iskreniji i zdraviji.

"Ako je Bog toliko naklonjen čovjeku da postaje sudionik ljudske patnje i radosti do kraja, do same smrti, onda kršćanin i svaki iskreni čovjek može svladati sve te nametnute strahove, isključivosti, mržnju, nepovjerenje i bolest. Božić zapravo poput vakcine u čovjeka polaže antitijela koja kreiraju smisao života u svijetu kojim luta, on razbija nametnute strahove čovjeka od čovjeka i pronalazi nove puteve obnove povjerenja među ljudima", naglasio je Nikolić.

Poruku koja razbija strahove, isključivost i nepovjerenje u svijetu, Nikolić je želio podijeliti sa vjernicima, sa zdravima i bolesnima, sa bogatima i siromašnima, sa onima koji imaju političku ili religijsku odgovornost u javnom prostoru, sa onima koji grade ovdašnje nepravedne ekonomske strukture, sa svakim čovjekom dobre volje u voljenom gradu, u domovini Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

"Franjevci koji u svome naviještanju i djelovanju u Bosni već stoljećima upravo naglašavaju ovu božićnu, otvorenu, minornu, malu i 'siromašnu' teologiju Boga, čovjekova saputnika i supatnika, žele da ova poruka oživi u konkretnosti naših ljudskih susretanja, u pravednijoj i odgovornijoj politici, u solidarnoj ekonomiji i ljudskijem pravu te u boljem životu sve naše braće i sestara u ovoj lijepoj zemlji", naglasio je Nikolić.

Nakon svete mise vjernici su međusobno jedni drugima čestitali veliki blagdan, a potom krenuli put svojih domova kako bi radost Božića podijelili i sa svojim najmilijima.