Sven Alkalaj
0

"Ponašanje Srbije ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa"

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je danas, komentirajući hapšenje u Londonu bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovu potjernice iz Srbije, da je sav svoj politički kredibilitet i dobru volju uložio u razvoj odnosa BiH i Srbije, ali da ovakvo ponašanje vlasti Srbije ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa.

"Dramatično je saznanje da su vlasti Srbije odlučile napraviti ovakav potez uprkos deklarativnom zalaganju za napredak odnosa između dvije zemlje, posebno kada smo počeli dobijati naznake da se stvari počinju polako kretati u pravom smjeru", izjavio je Feni ministar Alkalaj.

On ocjenjuje da ovakve aktivnosti, nažalost, potvrđuju da u Srbiji još djeluju snage koje ne žele da dođe do nacionalnog pomirenja među zemljama i narodima Balkana, čime se nanosi ogromna šteta u kontekstu regionalne stabilnosti i napretka u procesu evroatlantskih integracija.

"U međuvremenu radimo na zaštiti prava i interesa prof. Ganića koji je nosilac diplomatskih putnih isprava BiH, i u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim i konzularnim odnosima poduzimamo sve aktivnosti iz nadležnosti MVPBiH prema Republici Srbiji i prema Velikoj Britaniji", rekao je Alkalaj.