U 27. saznala da je usvojena
0

Pomozite Maji T. da pronađe svoju biološku majku

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Maja T. rođena je u Sarajevu početkom augusta 1982. godine, pretpostavlja se da je to bio 7. august. Odmah po rođenju ostavljena je u domu "Ljubica Ivezić". Sve do nedavno nije znala da je usvojena u junu 1983. godine. Roditelji koji su je preko 26 godina odgajali su preminuli, a njena jedina želja danas je da pronađe svoju biološku majku.

Prema rijetkim podacima do kojih je Maja uspjela doći, 27. augusta 1982. godine dovedena je u Dom za nezbrinutu djecu "Ljubica Ivezić", u pratnji radnika Centra za socijalni rad Općine Centar i pripadnika tadašnje Milicijske stanice Općine Centar. Ljekar je procijenio da je stara 20 dana, te je upisano da je rođena 7. augusta.

U domu je zavedena kao "nahoče 158", a kada ju je jedan bračni par usvojio u junu 1983. godine nadjenuo joj je ime Maja.

Tragajući za majčinim dokumentima pronašla rješenje o usvajanju

Punih 27 godina Maja nije znala da je usvojena. Naime, nakon što joj je majka preminula 1989. godine, ona je s ocem preselila u Beograd, gdje i danas živi. Želeći ispoštovati posljednju želju svog oca i kosti majke premjestiti iz Sarajeva u Beograd i sahraniti je pored njega, Maja je tragajući za majčinim dokumentima pronašla papire o svom usvajanju.

Uslijedio je veliki šok! Dvadeset i sedam godina vjerovala je da je jedino dijete svojih roditelja, no samo jedan trenutak promijenio je njen život. Majini biološki roditelji su negdje drugdje, ne poznaje ih, ne zna ima li braće i sestara, ne zna ko je...

Iz dokumenata koje je pronašla saznala je jako malo toga. Navodi se da je rođena 7. augusta 1982. i da je bila zavedena kao "nahoče 158"... Osim rješenja o usvajanju, ništa više nije pronašla, a nije imala ni koga pitati. Majka i otac su preminuli, nisu imali braće ni sestara...

Traganje za informacijama

Nakon saznanja da je usvojena, Maja ponovo dolazi u Sarajevo. S obzirom da nije znala kome da se obrati, za pomoć je zamolila Željka (puno ime i prezime poznato redakciji) radnika u jednoj ambasadi u BiH, koji joj je pomagao i ranije kada je trebala prikupiti dokumente za prenos majčinog tijela iz Sarajeva u Beograd.

"Maja nema nikoga u Sarajevu. U Beogradu živi sa suprugom i šestogodišnjim sinom i u jako je teškoj situaciji. Ona ne radi, a suprug je tek nedavno dobio posao. Kada mi je prišla i rekla da ona nema nikoga da joj pomogne i da su njene oči 'uprte' jedino u mene, srce mi se slomilo. Tada sam čvrsto odlučio da joj pomognem", kazao je Željko za Sarajevo-x.com.

On je odmah krenuo u potragu... Raspitivao se u Centru za socijalni rad KS, no oni nisu imali podataka, dokumentacija iz Porođajne klinike je izgorjela u ratu, no, nasreću, u domu je pronašao neke "tragove".

Maja je u dom "Ljubica Ivezić" došla 27. augusta 1982. u pratnji policije i radnika Centra za socijalni rad Općine Centar...

To je za sada jedino što Maja zna. Naredni mjesec doći će u Sarajevo, kako bi dala punomoć Željki, koji će umjesto nje pokušati doći do više informacija.

Pomozite Maji

"Maja je u teškoj situaciji i ona nema novca da boravi u Sarajevu i sama to istražuje. Kada dobijem punomoć, tražit ću da mi otvore arhivu u Centru za socijalni rad Općine Centar, policiji, ali ću tragati i na drugim mjestima. Dok sam živ tražit ću i pomagat ću Maji da pronađe majku", kazao je Željko za Sarajevo-x.com.

Maja moli sve osobe koje bi mogle imati bilo kakve informacije da se jave putem e-maila [email protected] ili na brojeve telefona: 061/240-220 i 066/783-785.

Kaže kako od svoje biološke majke ne traži ništa. Samo je želi vidjeti, upoznati i znati ko je žena koja ju je donijela na svijet.