Novi ekološki incident
5

Pomor ribe u lukavačkom jezeru Modrac, mještani zabrinuti dok čekaju detaljnu analizu

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Dio jezera Modrac u Lukavcu ponovo je pogodio ekološki incident. Novi pomor ribe zabrinuo je mještane, ali i ribare koji tvrde da su prije skoro mjesec dana nadležnima ukazivali na problem, ali da nikakvi konkretni koraci nisu poduzeti u cilju sprečavanja katastrofe.

Prve informacije s terena pokazuju da je do uginuća ribe najvjerovatnije došlo usljed smanjenja količine kiseonika u vodi, a iz lukavačkog Sportskog ribolovnog društva Smuđ ističu da je još uvijek nepoznanica šta je prouzrokovalo ovaj problem.

"Od našeg člana jučer smo dobili dojavu da je na jezeru Modrac, u pojasu oko zaštitne ograde brane, voda poprimila neprirodnu boju, da se osjeti neugodan miris hemikalija te da su riba i rakovi počeli uz obalu tražiti spas. Nedostatak kiseonika u vodi je doveo do uginuća riba koje su najosjetljivije, a ostale vrste su bez svijesti plutale uz obalu. Nažalost, veliki broj njih nije preživio tu borbu", rekao je za Klix.ba Alen Nuhić, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Smuđ.

On ističe da je po pet uzoraka ribe različitih vrsta već poslano na ispitivanje u dvije akreditovane ustanove te da se sada čekaju rezultati analiza.

"Sada je glavno pitanje koji hemijski proces je uzrokovao smanjenje koncentracije kiseonika u vodi. Na to pitanje ćemo, nadamo se, dobiti odgovor nakon što dobijemo izvještaj o kvalitetu uzoraka vode koji su danas uzeti od firme TQM i laboratorija Javnog preduzeća Spreča", dodao je Nuhić.

Na terenu su već bili vodni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli, stručnjaci iz preduzeća Spreča koje upravlja vodama u Tuzlanskom kantonu, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

"Jučer su uzeti uzorci vode i uginule ribe, koji su poslani na mikrobiološku analizu u Veterinarski fakultet u Sarajevu. Uzorci vode su poslani na analizu u laboratoriju Agencije za vodno područje rijeke Save. Analize ribe bi mogle biti gotove za sedam dana, a dan ili dva ranije bismo mogli dobiti rezultate vode", rekao je za Klix.ba glavni inspektor za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo TK Mersudin Čeliković.

Zbog ovog ekološkog incidenta jučer je preventivno bio obustavljen rad Fabrike za proizvodnju vode u prigradskom naselju Cerik, a kojom se snabdijevaju građani Tuzle.

"Jučer smo preventivno prekinuli rad, ali smo jutros iz preduzeća Brana i Spreča dobili informaciju da je naša sirova voda idealna za fabriku vode na Ceriku te je rad ponovo uspostavljen", rekao je za Klix.ba Vekaz Karić, tehnički direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, koji je naglasio da u protekla 24 sata nije došlo do obustava u snabdijevanju Tuzlaka pitkom vodom.

U našem današnjem razgovoru s lukavačkim ribarima saznajemo da su određene količine mrtve ribe primijećene i prije skoro mjesec dana.

"Nadležne smo obavještavali, ali niko ništa nije poduzimao. Ovo nije prvi put da se jezero Modrac nalazi u ovakvom problemu. Nadam se da će se situacija smiriti u narednih nekoliko dana i da će šteta biti nadoknađena poribljavanjem", rekao nam je jedan od lokalnih ribara kojeg smo zatekli na modračkoj obali.

Nekadašnji lukavački biser sada je ostao bez određenih količina deverike, babuške, smuđa i šarana.