BiH
0

Poljoprivrednici traže hitno objavljivanje programa poticaja u Službenim novinama FBiH

FENA
Savez poljoprivrednih udruženja FBiH će odustati od najavljenih protesta ako Program poticaja poljoprivrednim proizvođačima u 2013. do kraja ove sedmice bude objavljen u Službenim novinama FBiH - rekao je danas novinarima u Sarajevu predsjednik Saveza Avdo Muslimović.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Naglasio je da oni traže da njihovi predstavnici prisustvuju sjednicama odbora za poljoprivredu pri Parlamentu FBiH koji trebaju dati svoje mišljenje o Programu prije njegovog objavljivanja.

"Nakon toga ćemo tražiti od Vlade FBiH da ubrza procedure oko isplate zaostalih poticaja iz 2012. i onih za prvi kvartal ove godine, a ukoliko se sve ovo ne desi bit ćemo primorani da organiziramo proteste pred Parlamentom FBiH i da možda tražimo ostavku Vlade", poručio je Muslimović.

Još jednom je istaknuto da veliki trgovački lanci iz svoje ponude izbacuju bh. proizvode, iako su po zakonu dužni da 50 posto svog prometa naprave bh. proizvodima.

"Mi ne smatramo bh. prizvodom ono što strani proizvođači u svojim pogonima u BiH pakuju i plasiraju na tržište kao bh. proizvod", pojasnio je koordinator Saveza Nedžad Bićo i najavio proteste ispred objekata tih trgovačkih lanaca ukoliko nastave s takvom praksom.