Nova odluka
13

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju, nastavljaju razgovore s Vladom FBiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz Orašje u predvečernjim satima su donijeli odluku o razilaženju. Ovo je uslijedio nakon zajedničkih konsultacija na osnovu kojih su pristali na prijedlog predstavnika Vlade Federacije BiH.
Naime, grupa poljoprivrednika iz Posavskog kantona jutros u deset sati je izvršila blokadu Graničnog prijelaza Orašje, a zbog činjenice da Vlada Federacije BiH duži vremenski period ne udovoljava njihovim zahtjevima.

Glavni od njih je isplata novčane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini, što je iz resornog federalnog ministarstva ranije obećano. Međutim, to nije ispunjeno shodno neusvajanju rebalansa budžeta Federacije BiH.

Ovo je danas pojasnio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, istaknuvši da će se dva i po miliona KM pokušati iznaći u narednom periodu. Kako je on pojasnio tokom sastanka sa poljoprivrednicima, za proceduru će trebati okvirno mjesec i po dana.

Poljoprivrednici na to prvenstveno nisu pristali, međutim, mišljenje su naknadno promijenili te su donijeli odluku o usvajanju prijedloga.

"Krajnja odluka je donesena i ona se odnosi na to da su protesti okončani. Dobili smo dva i po miliona KM koji su još ranije bili obećani, a lutali su. U utorak idemo na detaljan razgovor kod federalnog ministra. Spremni smo čekati do mjesec i po dana za svoje novce", kazao je za Klix.ba predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević.

Posljednjom odlukom poljoprivrednika je stvorena mogućnost i za deblokadu Graničnog prijelaza Orašje. Radne mašine se već uklanjaju sa ceste, a uskoro se očekuje potpuna prohodnost granice BiH i Hrvatske.