BiH
0

Poljoprivrednici nezadovoljni Nacrtom budžeta FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je Udruženje poljoprivrednika FBIH poslalo otvoreno pismo Vladi FBIH, te predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBIH u kojem su dali svoje prijedloge na Nacrt budžeta FBiH za 2016.

"Kako smo mogli vidjeti do sada, već niz godina poljoprivreda FBiH i poljoprivredni proizvođači ostaju zakinuti za ono što im pripada i po Zakonu. U budžetu FBiH za poljoprivredu izdvojeno je nešto više od 2 posto ukupnog budžeta, a Zakonom je predviđeno da za poljoprivredu treba da bude izdvojeno od 3 do 6 posto", navodi se u saopćenju UPFBiH.

Razumijući tešku finansijsku situaciju, UPFBiH poručuje da neće biti isključivi i tražiti 6 posto, ali neće pristati ni da za poljoprivredu bude izdvojeno manje od 3 posto budžeta.

"Razlog našeg sveukupnog nezadovoljstva je proizašao iz toga što i ovako niski poljoprivredni poticaji kasne iz godine u godinu, pa tako da i sad imamo situaciju da ulazimo u 2016. godinu još uvijek čekajući poticaje iz 2014.godine. Nismo krivi za ovu situaciju te nećemo pristati ni da snosimo posljedice, jer je poljoprivreda ta koja uvijek prva bude na listi za uštede, pa opet sve bude preko leđa poljoprivrednika koji rade i stvaraju nove vrijednosti", kaže se u saopćenju.