BiH
27

Poljoprivrednici iz RS-a traže zabranu uvoza goveda iz Srbije

SRNA
Predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske upozoravaju da treba povući odluku Kancelarije za veterinarstvo BiH o dozvoljenom uvozu goveda iz Srbije, ali i zemalja okruženja u kojima je nedavno ustanovljena bolest kvrgave kože.

Iz ovog saveza upozorili su da se prije uvoza prvo moraju sprovesti mjere zaštite zdravlja životinja, odnosno vakcinacija, koja se, kako navode, sada ne sprovodi, zbog čega se može dogoditi obustava izvoza junetine u Tursku.

"Za takav eventualni epilog, poljoprivredni proizvođači će tražiti direktnu odgovornost nadležne Kancelarije za veterinarstvo BiH", navodi se u saopštenju Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koje potpisuje predsjednik Stojan Marinković.

Marinković je podsjetio da Kancelarija za veterinarstvo BiH do sada nije ragovala na njihove brojne prijedloge i preporuke za zaštitu domaće proizvodnje, zbog čega opravdano sumnjaju da ona štiti interese uvozničkog lobija, a ne građana i poljoprivrednika u BiH.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS pitaju nadležne u Kancelariji za veterinarstvo BiH zbog čega informacije iz Srbije imaju veću moć od informacija domaćih uzgajivača goveda da se odluka o uvozu povuče.

"Da li je BiH potpisala drugačiji CEFTA ili SSP sporazum od drugih zemalja potpisnica, pošto te zemlje mogu zaštititi svoje tržište, a BiH ne može?", upitao je Marinković.