Valentin Inzko
0

"Politiziranje je samo skretanje pažnje"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao s gospođom Tamsyn Barton, direktoricom Sektora za Evropu pri Odjelu za međunarodni razvoj Velike Britanije (DFID).

Primjećujući da se bosanskohercegovački lideri u protekle tri godine spotiču od krize do krize, dok ekonomija ide silaznom putanjom i aktivnosti vezane za evropsku integraciju su stavljene na čekanje, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podvukao kako je "u političkoj dinamici zemlje potreban suštinski zaokret", saopćeno je iz OHR-a.

"Bosanskohercegovački politički lideri moraju se ponovo angažirati na vođenju istinskog dijaloga usmjerenog na pronalaženje rješenja i postizanje kompromisa", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. "Sve drugo predstavlja samo skretanje pažnje sa stvarnih problema s kojima se ova zemlja suočava."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podvukao da OHR nastavlja raditi na ciljevima i uslovima koje je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira definirao za zatvaranje OHR-a i za prelazak na intenzivnije prisustvo Evropske unije u BiH. Istovremeno, Evropska unija se priprema za izazove koje će Bosna i Hercegovina postaviti.

"Svi instrumenti potrebni da se osigura napredak zemlje bit će na raspolaganju specijalnom predstavniku EU već od prvog dana", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da političke stranke moraju pronaći snagu koja im je potrebna za ustavnu reformu. „Ta reforma će donijeti stabilnost i funkcionalnost koju će građani ove zemlje jako cijeniti.“