Kršenje zakona
20

Političke stranke ni osam mjeseci nakon izbora nisu uklonile plakate s javnih površina

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Uprkos tome što su izbori u BiH završeni prije skoro osam mjeseci, političke stranke ni do danas nisu uklonile propagandne materijale, odnosno stranačke plakate s javnih površina.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra 2018. godine, a političke stranke bile su dužne da odmah nakon završetka izbornog procesa uklone predizborne sadržaje s javnih površina.

Općina Centar je dan nakon izbora saopćila da od svih marketinških agencija i političkih subjekata traži da bespravne predizborne sadržaje uklone do 16. oktobra ili će biti pokrenut inspekcijski nadzor.

Kazne za nepropisno plakatiranje u Kantonu Sarajevu propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se od 1.000 do 6.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu.

Uprkos jasno definisanim kaznama stanovnici Kantona Sarajevo svjedoci su da političke stranke do kraja oktobra 2018. godine nisu uklonile propagandne materijale, a brojni stranački plakati i danas se nalaze na javnim površinama.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ovim povodom kontaktirali smo Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo iz koje su nam kazali kako je u periodu izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine, kao i nakon održavanja izbora, Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u saradnji s komunalnim redarima KJKP "RAD" poduzimao sve potrebne mjere na sprečavanju postavljanja, odnosno sankcionisanja i pravovremenog uklanjanja nepropisno postavljenih promotivnih sadržaja.

"Također, aktivnosti su bile usmjerene i na koordinaciju svih pravnih subjekata zaduženih za upravljanje i održavanje javnih površina, objekata i instalacija komunalne privrede na području Kantona Sarajevo, kao i inspekcijskih organa nižeg nivoa vlasti, kako bi svako u okviru svoje nadležnosti poduzeo neophodne mjere na sprečavanju nepropisnog postavljanja plakata i drugih sadržaja, kao i njihovog hitnog uklanjanja", kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Kako kažu, komunalni redari KJKP "Rad", koji su tokom izborne kampanje pa sve do okončavanja izbora provodili pojačane kontrole u svim općinama KS, evidentirali su prekršaj nepropisnog oglašavanja na 414 lokacija. Na osnovu njihovih službenih zabilješki, zapisnika i fotografija, kantonalni inspektori su donijeli ukupno 44 rješenja za 11 političkih subjekata, nakon čega su, po služebnoj dužnosti, pratili izvršenje donesenih rješenja i to neposrednom kontrolom lokaliteta na koje se donesena rješenja odnose.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Cijeneći da je u postupku kontrola utvrđeno da su subjekti nadzora postupili po donesenim rješenjima u kumulativnom procentu izvršenja od oko 95 posto inspekcijski postupak dalje nije ni vođen. Napominjemo da nadzor u ovoj oblasti, pored kantonalne, vrše i općinske, te gradska inspekcija, a da obavezu uklanjanja nepropisno postavljenih plakata imaju politički subjekti, sve u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima", zaključuju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Inače, u BiH je postala praksa da nakon svakog izbornog ciklusa, bio lokalnog ili općeg karaktera, političke stranke mjesecima na javnim površinama ostavljaju predizborne plakate pri tome direktno kršeći zakone.