BiH
19

Politička kriza u FBiH: Nepromijenjeni stavovi HDZ-a BiH uoči sastanka sa SDA

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uoči sastanka lidera SDA i HDZ BiH te sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Federalnom parlamenta Jozo Bagarić izjavio je za Klix.ba kako stavovi HDZ-a BiH ostaju isti te da ova politička stranka nema namjeru dopuštati da koalicija postoji samo kad to odgovara SDA.

"Bilo je dogovora i razgovora, ali oni nisu konačni. Mi se nadamo da će u toku sutrašnjeg dana ti dogovori biti finalizirani", kazao je Bagarić.

Sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će održana u utorak, a kako nam je ranije rekao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na dnevnom redu bit će prethodni pozivi, dakle nastavak 10, 12. i zakazane 13. sjednice sa dnevnim redom.

Podsjećamo, krajem jula Klub zastupnika HDZ-HNS-a tražio je odgodu održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer su stava kako nisu ispunjeni uslovi za nastavak prekinute 10. i 12. redovne sjednice, kao ni uslovi za održavanje 13. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Bagarić je kazao kako se u odnosu na sjednicu Kolegija ništa iznimno dobro nije dogodilo u prethodnih nekoliko dana osim razgovora koalicionih partnera. On je dodao i kako se nada da će sutra bit otkočen rad Parlamenta Federacije BiH.

Na pitanje od čega to HDZ BiH nema namjeru odustati, Bagarić odgovara da ova politička stranka neće dopuštati da je preglasavaju koalicioni partneri.

"Nemamo namjeru odustati od naših zahtjeva koji se odnose na funkcionalnost koalicionih partnera. Dakle da koalicija bude po volji naših partnera iz SDA u smislu kada im odgovara da budemo koalicija, a kada mi imamo neki zahtjev da to bude pričuvna koalicija. Nije ni korektno, a ni dobro da se određene stvari usvajaju mimo naše volje", kazao je Bagarić.

Podsjetio je da su u proteklom periodu bili sporni zakoni koji se odnose na branitelje, poljoprivredu kao i Zakon o igrama na sreću.

"Nadamo se pozitivnom ishodu dogovora političkih lidera. Uglavnom naš stav ostaje praktično isti. Mi se nadamo i imamo određene informacije da bi moglo doći do dobrog dogovora", zaključio je Bagarić.