Nezapamćena situacija
32

Političari u Tuzli pred velikim ispitom: Hoće li građane i zdravstveni sistem poslati u kolaps?

A. K.
Aktuelni saziv Skupštine TK zasjedat će u četvrtak (Foto: A. K./Klix.ba)
Aktuelni saziv Skupštine TK zasjedat će u četvrtak (Foto: A. K./Klix.ba)
Političari u Tuzlaskom kantonu u četvrtak će se naći pred velikim ispitom, odnosno da li će stati na stranu građana i spriječiti kolaps zdravstvenog sistema ili će obustaviti zdravstveno osiguranje. To je situacija kakva se ne pamti u toj regiji.
Politička previranja u Tuzlanskom kantonu dovela su do toga da bi građani od 1. januara iduće godine mogli ostati bez besplatnog pružanja zdravstvenih usluga, CT i MRI dijagnostike, lijekova i ortopedskih pomagala s esencijalne liste, a bila bi obustavljena i sva ostala prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Takva situacija nije zapamćena u ovom dijelu naše zemlje, a da li će do toga doći odlučit će skupštinski zastupnici koji će u četvrtak održati sjednicu.

Do blokade Tuzlanskog kantona došlo je nakon zahtjeva za smjenu aktuelnog saziva vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz SDA te dijela rukovodstva skupštine, konkretno predsjednika Žarka Vujovića iz reda srpskog naroda i Borisa Krešića, pripadnika Hrvata.

Budžet za iduću godinu nije usvojen, upitna je i odluka o privremenom finansiranju, a u javnosti se pojavio i još jedan problem, a to je da bi građani s prvim mjesecom 2021. mogli ostati bez zdravstvenog osiguranja.

Kako je za Klix.ba kazao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić, ukoliko Kantonalna skupština do 31. decembra ove godine ne usvoji finansijski plan zavoda ili odluku o privremenom finansiranju, građani će se naći u velikom problemu koji dosad nije evidentiran.

"Nedonošenjem jedne od ove dvije odluke dolazimo u problem da ugovorne zdrastvene ustanove ne mogu izvršavati zdravstvenu zaštitu ni po kojem osnovu, jer Zavod zdravstvenog osiguranja to ne može finansirati. Ovdje se ne radi samo o plaćama koje su možda institut zdravstvenih radnika za integritet i egzistenciju, već se radi o pružanju zdravstvenih usluga prema našim osiguranicima", kaže nam Husić.

Denis Husić (Foto: A. K./Klix.ba)
Denis Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Bez spomenutih odluka integritet zdravstvene zaštite je narušen, a Husić navodi da će se izostankom adekvatnog poteza zastupnika doći u veoma ozbiljnu situaciju koja može imati velike posljedice po zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona.

"Izborili smo se s pandemijom, izvukli smo maksimum iz zdravstvenog sistema koji je bio pod žestokim pritiskom i sada dolazimo u to da se određene političke situacije i neriješeni odnosi mogu oslikati na zdravstvenu zaštitu", upozorio je Husić.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, koji je i sam ljekar, navodi da najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH prijeti kolaps zdravstvenog sistema.

"Ukoliko zdravstvenim organizacijama uskratimo finansiranja, očekujemo kolaps sistema. Ali u svakoj situaciji se moramo snalaziti i sigurno će tako biti i sada. Problem će biti isplata plaća u januaru za zdravstvene ustanove koje se finansiraju praktično iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Imamo neke unutrašnje resurse i već ćemo naći načina kako riješiti te probleme", kazao je Tulumović.

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

No, s druge strane, Husić nam je kazao da bez nekog od spomenutih dokumenata ne postoji nikakva mogućnost da Zavod zdravstvenog osiguranja TK na svoj teret omogući zdravstvenu zaštitu građanima.

"Slična situacija je bila u Federaciji BiH gdje je institut Ureda za reviziju BiH utvrdio nepravilnosti jer nisu imali planove te su nastavili raditi bez adekvatnih dokumenata. To je dovelo do ocjene da takav princip ne može funkcionisati", dodao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Kolegij Skupštine TK danas je zasjedao u Tuzli te je donesena odluka da se nova hitna sjednica ovog zakonodavnog tijela održi u četvrtak. Dnevni red je isti kao i jučer te će se na njemu, između ostalog naći prijedlog budžeta za iduću godinu, ali i finansijski plan Kantonalnog zavoda zdrastvenog osiguranja.

Denijal Zulumović i Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Zulumović i Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)

No, stranke SDP, SBB, PDA i Naša stranka, koje trenutno imaju skupštinsku većinu, ranije su zauzele stav da neće podržati nijedan dokument koji predloži aktuelna vlada. Od nje zahtijevaju da podnese ostavku, dok je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa predsjednika Skupštine TK uputio Ustavnom sudu FBiH.

Rješenje za izlazak iz krize ima zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić koji je spreman podnijeti ostavku u Skupštini TK te da se na njegovo mjesto imenuje osoba iz političkog subjekta kojem pripada iz reda srpskog naroda. Tada bi, kako je pojasnio, bilo moguće smijeniti dio rukovodstva tog zakonodavnog tijela.

Međutim predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović danas je kazao da bi u slučaju ostvarivanja tog scenarija morao reagovati visoki predstavnik u našoj zemlji.

"Naime, postoji dopis iz Ureda visokog predstavnika u BiH vezano za Srednjobosanski kanton, od 14. jula 2011. godine, kada se desila ista stvar. Te koji su htjeli da smijene vladu i počeli imenovati novu, zaustavio je Paddy Ashdown, odnosno OHR. To je napad na ustavni poredak. Neće se desiti ništa jer ću ja povući vitalni nacionalni interes i ponovo ide usaglašavanje. A Ustavni sud FBiH će o tome odlučivati tek nakon razmatranja prvog pokušaja smjene Vlade TK", kazao je danas Vujović.

Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)
Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)

Premijer Tulumović je izričit da ostavku neće podnijeti. Kako kaže, to je želja nove većine, a kako bi preuzeli vlast te se vratili na "osnovne postavke".