Protesti protiv gradnje krsta i crkve
5

"Političari nam kičmu lome, ko će kome ko svoj svome"

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Građani su ponovo digli glas protiv mogućeg podizanja krsta i gradnje pravoslavne crkve na Zlatištu iznad Sarajeva.

Stotinjak demonstranata okupilo se danas ispred Vječne vatre, gdje su građani po treći put u posljednjih desetak dana rekli šta misle o ovoj inicijativi Saveza logoraša RS i odluci Komisije za državnu imovinu BiH da se državno zemljište na Zlatištu iznad Sarajeva dodijeli tom bh. entitetu.

"Oni koji nas nisu ubili mecima i granatama, oni sad vladaju. Uništavaju nas psihiči, fizički i materijalno. Ovaj narod nema nikakvu zaštitu i mi tiho umiremo godinama. Ovo je gore nego ikakav rat", kaže Sarajka Latifa Pajić.

Njena sugrađanka Behireta Šljivić je tokom opsade Sarajeva izgubila muža.

"Niko nije protiv krsta kao obilježja, ali ovo je samo izazivanje ljudi koji su izgubili djecu, muževe, braću, sestre i druge članove porodice", kaže Šljivić.

AntiDeyton grupi, organizatoru današnjih protesta, pridružili su se predstavnici Jedinstvene koordinacije temeljnih boračkih organizacija općine Stari Grad, u kojoj su iznenađeni načinom i postupkom u vezi sa razmatranjem zahtjeva za dodjelu neperspektivnih vojnih lokacija.

"Današnjim skupom želimo svima BiH pokazati da pripadnici Armije RBiH nisu vodili vjerski, već odbrambeni rat sa ciljem omogućavanja suživota svim građanima ove zemlje bez obzira na vjeru i naciju", poručili su iz JKTBO te se zapitali da li je moguća gradnja krsta i crkve na Zlatištu satisfakcija za počinitelje zločina ili je još jedan vid diskreditacije i nipodaštavanja odbrane grada Sarajeva i BiH".

Omer Vatrić Varga, demobilisani borac, kaže kako neće dopustiti nikakve provokacije u vidu gradnje krsta na brdu iznad Sarajeva.

"Eno im Romanija, Sokolac, Pale... Neka gore prave krst", kaže Varga i tvrdi kako bi se i Srbi koji žive u Sarajevu priključili ovim protestima da smiju i da im ne prijete smrću".

Nihad Aličković iz AntiDayton grupe ponovo je naveo kako se "gradnja navedenih objekata ne smije dogoditi jer to predstavlja fašizaciju". Nakon Vječne vatre, demonstranti su najavili odlazak ispred zgrade Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i OHR-a.