BiH
101

Policija, vojska i obavještajci spremni: Vučić u Sarajevu neće biti ugrožen

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U povodu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije policijske agencije u BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH te Oružane snage BiH sačinile su zajednički plan aktivnosti na osnovu predhodno izrađene procjene sigurnosne situacije, potvrđeno je za Klix.ba iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Na osnovu tog plana preduzete su sve mjere i aktivnosti u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta kako bi posjeta delegacije Vlade Republike Srbije i ostalih učesnika protekla na najbezbjedniji način.

"U ovom momentu niti jedna policijska agencija nema saznanja o mogućem ugrožavanju visoke delegacije Vlade Republike Srbije koju predvodi premijer Srbije Aleksandar Vučić", potvrdio je za Klix.ba direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić.

O samom broju i rasporedu policijskih snaga, kao i drugim pojedinostima, Vilić nije mogao govoriti iz sigurnosnih razloga.

Aleksandar Vučić, zajedno s delegacijom Srbije, trebao bi sutra doputovati u Sarajevo. Dolazak Vučića na Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje se u 17 sati i 50 minuta.

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije biti će održana u srijedu 4. novembra 2015. u zgradi Institucija BiH.

Prilikom dženaze ubijenim Srebreničanima Vučić je u Memorijalnom centru u Potočarima napadnut, a značajn dio odgovornosti zbog tadašnjeg incidenta snose i bh. obavještajno-sigurnosne snage. Naime, tada je načinjeno više propusta što je omogućilo napadačima da ugroze sigurnost Vučića. Zbog napada na Vučića pokrenuta je i istraga koju vodi Tužilaštvo BiH, ali inicijatori, organizatori i izvršioci napada još uvijek nisu otkriveni.

Kako Klix.ba saznaje, pripreme za sutrašnju posjetu bile su opsežne te je učinjeno sve da Vučić i srbijanska delegacija nemaju niti jednu neugodnost.

Nakon zajedničke sjednice dviju vlada, Vučić će 11. novembra ponovo boraviti u BiH, tačnije u Srebrenici.