BiH
228

Policija uhapsila Lijanovića, Ajanovića, Čamdžića, Šerifovića i još jednu osobu

Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Tuzla i pripadnici Federalne uprave policije u kontinuiranoj koordinaciji i saradnji su danas proveli akciju i pretrese na većem broju lokacija u FBiH te su uhapsili pet osoba.
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

To su Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović, potpredsjednik NSRZB i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istoj Vladi, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK.

Kako stoji u saopćenju, Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti, a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području, navodi se u saopćenju.

Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja.

Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili blizu 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

Mersad Šerifović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mersad Šerifović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Ovoj akciji je prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo Tuzla u saradnji i sinergiji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala blizu godinu dana.

Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

Nakon hapšenja nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada te će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužilaštva i ispitani, stoji u saopćenju.

Također, ovo Tužilaštvo je u prethodnom periodu podiglo 12 optužnica protiv korisnika podsticaja u poljoprivredi u okviru projekta "Model ruralnog razvoja" i raspisanog poziva pomenutog Ministarstva u 2012. godini za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi, kojima se na teret stavlja krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Također, u vezi s istim vodi se i još pet istraga, navodi se u saopćenju.

Edin Ajanović (Foto: Klix.ba)
Edin Ajanović (Foto: Klix.ba)

Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizirali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definirano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo je u skladu s odredbama Krivičnog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih, istaknuto je u saopćenju.