Važan apel
44

Policija u RS-u savjetuje pješacima da ne nose tamnu odjeću

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zimski period karakterističan je po većem broju saobraćajnih nesreća s pješacima i biciklistima, a naročito u uslovima smanjene vidljivosti u periodu od 16 sati.

Najveći broj saobraćajnih nesreća s ovim kategorijama registriran je kao posljedica nepropisnog kretanja pješaka, kretanje cestom pod dejstvom alkohola, kao i kretanje pješaka cestom u nenaseljenom mjestu bez svjetloodbojnog prsluka.

"Kao bi utjecali da se smanji crna statistika apelujemo na pješake i bicikliste da koriste svjetloodbojni prsluk koji u značajnoj mjeri pomaže da pješak bude uočen od vozača. Zimski period karakterističan je i po tome što veći broj broj naših sugrađana nosi tamnu odjeću (jakne i kape) što u mnogome otežava njihovu vidljivost, a posebno u ulicama i mjestima koji nisu osvjetljeni", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz tih razloga, apeluju kako na pješake tako i na bicikliste, kao ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju, da u uslovima smanjene vidljivosti, a naročito u periodu od 16 sati koriste svjetloodbojni prsluk, da u nenaseljenom mjestu koriste lijevu ivicu puta, da cestu prelaze isključivo na obilježenom pješačkom prelazu, kao i da se ne kreću ukoliko su pod dejstvom alkohola.

"Ne dozvolite da postanete dio crne statistike. Ukoliko ste pješak nosite odjeću koja na sebi ima fluoroscentne i svijetle dijelove kako bi bili uočeni od vozača kao učesnika u saobraćaju", dodali su.