BiH
0

Policija RS-a predstavila operativni plan za komemoraciju u Srebrenici

FENA
Policija Republike Srpske je danas predstavila operativni plan za predstojeći Marš mira i Komemoraciju u Srebrenici članovima Štaba za Operaciju Srebrenica 2007., saopćeno je iz MUP-a RS-a.

“Na današnjem sastanku smo koordinirali policijske planirane aktivnosti relevantnih agencija za provođenje zakona kako bismo osigurali da predstojeći događaji prođu dostojanstveno i mirno,” izjavio je Vasilije Andrić, načelnik Centra javne bezbjednosti Bijeljina.

“Svi smo vrlo dobro upoznati sa cjelokupnom situacijom i stoga želim da se zahvalim kolegama na njihovom profesionalnom doprinosu u fazi sigurnosnih priprema. Zajedničke napore će koordinirati Policija Republike Srpske”.

Današnji sastanak Štaba je dio redovnih sedmičnih sastanaka agencija za provođenje zakona koje učestvuju u osiguranju predstojećih događaja u Srebrenici. Zastupljene agencije su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), BiH Granična policija, Policija Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, te Policijska misija EU.

Kao i prethodnih godina, svekupna odgovornost za obezbjeđivanje ovog područja pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a. Državna agencija za istrage (SIPA), Policijska uprava FBiH, policija Tuzlanskog kantona i Granična policija će biti zaduženi za sigurnosna pitanja iz okvira svojih nadležnosti.

“Policijska misija Evropske unije je zadovoljna profesionalizmom koji su članovi Štaba iskazali od samog početka rada na sigurnosnim pripremama,” izjavio je nakon sastanka Joerge Silkenath, zamjenik Glavnog savjetnika EUPM-a za regiju Tuzla.

“Ovakva bliska saradnja je od ključne važnosti. EUPM će operativni plan analizirati i iznijeti svoje mišljenje o njemu naknadno,” dodao je Silkenath.