Obilježavanja Dana policije KS
0

Policija odlučna da osigura mirno okruženje u Sarajevu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Policija Kantona Sarajevo (KS) odlučna je beskompromisno se suprotstaviti svim oblicima kriminala i osigurati mirno okruženje za dostojanstven život građana, istaknuto je danas na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu, upriličenoj u povodu početka obilježavanja Dana policije KS-a.

Sudionike ceremonije - civilne i policijske dužnosnike, kao i okupljene građane pozdravili su ministar unutarnjih poslova KS-a Muhamed Budimlić, član Centralnog organizacionog odbora manifestacije, glavni inspektor Milorad Bašić i Ismet Dahić, prvi ministar unutarnjih poslova KS-a.

Naglasili su riješenost da ustraju na stvaranju uvjeta za još efikasniji rad i ustroj policije u skladu s demokratskim i evropskim standardima, prisjećajući se najzaslužnijih pripadnika, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani civilizacijskih vrijednosti u minulom ratu.

Okupljeni na platou ispred BBI-centra bili su u prilici prisustvovati i pokaznoj vježbi spašavanja žrtava elementarne nepogode u kojoj su specijalci Jedinice za podršku MUPKS-a još jednom demonstrirali vrhunsku umješnost i profesionalizam u savladavanju najtežih zadataka.

U sklopu manifestacije obilježavanja Dana policije KS-a, koja se ove godine prvi put organizira, planirano je odavanje počasti policajcima poginulim u odbrani BiH i Sarajeva, odnosno polaganje cvijeća i obilazak spomen-obilježja, mezara i grobalja.

Prvog dana manifestacije koja traje do 29. augusta upriličeno je i takmičenje - utrka sa startom ispred zgrade "Elektroprivreda BiH" i ciljem ispred BBI-centra. Kako je najavljeno, centralna manifestacija obilježavanja Dana policije KS-a bit će održana 29. augusta u olimpijskom kompleksu "Zetra".

Uz postrojavanje jedinica, na centralnoj svečanosti bit će dodijeljene zahvalnice, priznanja i druge nagrade istaknutim pojedincima za doprinos radu MUPKS-a od njegovog formiranja, odnosno od 1997. godine do danas, a planirana je i izložba policijske specijalističke opreme.

U međuvremenu, bit će održano takmičenje specijalnih timova policije i jedinica za podršku u čemu će sudjelovati i timovi drugih policijskih agencija, odnosno Oružanih snaga BiH, a radi se o četiri vježbe koje će biti izvedene na strelištu "Suhodol" i u kasarni u Pazariću.

Planirano je, također, da se u sklopu manifestacije, 28. augusta održi okrugli sto o temi "Policija i mediji", a govorit će se o transparentnosti rada policije, medijskom pozicioniranju policije u KS-u i drugim aspekltima odnosa policije i medija. Planirani su i turnir u malom fudbalu i šahu i oni će biti održani u olimpijskom kompleksu Zetra.