Jablanica
0

Policajci suzavcem i topovskim udarima napali radnike "Granita"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Više pripadnika Sudske policije Federacije BiH i radnika preduzeća "Granit" iz Jablanice povrijeđeno je nakon što su sudski policajci i specijalci jutros oko četiri sata upali u krug preduzeća po nadredbi Općinskog suda Konjic.

Kako je pak za Sarajevo-x.com kazao predsjednik sindikata "Granita", Memsud Ćosić, iako su radnici okupljeni u krugu firme očekivali da će prema odluci suda iz Konjica u pratnji policije stečajni upravnik doći u 10 sati, oko četiri sata ujutro došlo je do prave invazije.

Radnici: "Napali su nas suzavcem, topovskim udarima..."

"Mi smo u krugu firme čekali, i oko četiri sata je upalo više stotina policajaca. Napali su nas suzavcem, topovskim udarima i palicama, koristili su i policijske pse. U nekim momentima su se čuli i pucnjevi. Radnici su pružili manji otpor, ali nisu imali šanse te ih je desetak povrijeđeno, a 18 uhapšeno", kazao nam je Ćosić.

Stečajni upravnik i stečajni izvršitelji su u krugu "Granita". Radnici okupljeni ispred kapije "Granita" mirno su protestvovali, a obezbjeđivali su ih pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Mi ćemo čekati da se izvrši preregistracija. Suludo je da Općinski sud u Konjicu donosi odluku o uvođenju stečajnog upravitelja, i time ide iznad odluke Kantonalnog suda u Mostaru koji je odlučio o raskidu ugovora", izjavio je Ćosić.

Komesar policije HNK, Amir Begić, za Sarajevo-x.com je kazao kako radnici jutros u četiri sata nisu dozvolili sudskim policajcima da uđu u krug fabrike, te su pružili otpor.

"Tad su intervenisali pripadnici specijalne policije, nakon čega su sudski policajci zajedno sa stečajnim upravnikom ušli u krug fabrike. Situacija je sada mirna, a istražitelji popisuju imovinu preduzeća", kazao nam je Begić, koji je bio na mjestu događaja.

On je potvrdio informaciju da je bilo lakše povrijeđenih na obje strane.

Sudska policija: "Radnici su nas napali kamenjem, petardama..."

Iz Sudske policije FBiH su saopćili da je 15 njihovih pripadnika povrijeđeno, a 18 osoba uhapšeno. Sudska policija je pružila asistenciju sudskim izvršiteljima Općine Konjic, na njihov zahtjev. Tvrde da su objekte i osobe u njima pretresli kako bi pronašli nedozvoljena eksplozivna sredstava te vatreno i hladno oružje, budući da su, kako navode, predstavnici radnika najavljivali otpor svim, pa i tim sredstvima.

Sudski policajci tvrde da su oni ti koje su radnici napali, kamenjem, topovskim udarima i petardama, nakon čega su oni "primjenom upotrebe minimalne fizičke sile uzvratili", te uspjeli pod kontrolu staviti jednu grupu radnika, a pripadnici MUP-a HNK preostale radnike.

Tužilaštvo naredilo prekid aktivnosti do okončanja istrage

U međuvremenu je Tužilaštvo BiH nadležnim sudovima uputilo zahtjev da se obustave bilo kakve aktivnosti u vezi provođenja stečaja u preduzeću "Granit" do okončanja istrage ove pravosudne institucije.

Tužilac Tužilaštva BiH je Sudu BiH uputio prijedlog za izdavanje Naredbi o privremenim mjerama radi osiguranja imovine, u kojem se traži zabrana prodaje, ustupanje ili na drugi način otuđivanje imovine preduzeća "Granit".

Podsjetimo, Tužilaštvo u ovom predmetu vodi istragu protiv 18 osoba osumnjičenih za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima pranja novca, lažnog stečaja, neplaćanja poreza, zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju i drugim krivičnim djelima, vezanim za poslovanje preduzeća „Granit“ d.d. Jablanica, a istraga ukazuje da se radi o pronevjerama u višemilionskom iznosu.