Čeka ga disciplinski postupak
75

Policajac Ganić pomogao kriminalcu da pobjegne?

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Protiv policajca Suada Ganića iz Tuzle, MUP TK pokrenuo je inicijativu za pokretanje disciplinskog postupaka, jer je unutrašnjom istragom utvrđeno kako je počinio težu povredu službene dužnosti. Njegovo ime dovodi se u vezu sa Emirom Okanovićem zvanim Cile, osuđenim kriminalcem, koji je od nedjelje u bijegu.

Podsjetimo, Okanović je kao organizator zločinačke grupe osuđen na osam godina zatvora, jer je zajedno sa Draganom Simeunovićem iz Bijeljine i Muhamedom Altumbabićem iz Tuzle, opljačkao filijalu ABS banke u Miričini kod Gračanice, odakle su odnijeli 2,1 miliona KM.

Okanović je pod nerazjašnjenim okolnostima koristio vanzavodne pogodnosti, a nakon što je iz KPZ Tuzla izašao prošlog vikenda, više se nije vratio.

Nakon Okanovićevog bijega, MUP TK je proveo unutrašnju istragu, kojom je utvrđeno kako je došlo do kršenja procedure vezane za davanje pozitivnog mišljenja kao preduslova za korištenje vanzavodnih pogodnosti. Daljom istragom utvrđeno je kako je policajac Suad Ganić počinio težu povredu službene dužnosti te da je zbog toga pokrenuta inicijativa za disciplinski postupak protiv njega.

Inače, Okanović je 28. novembra lično podigao svoj pasoš, a u MUP-u TK navode kako u centralnoj evidenciji nije bilo zabrane od Suda ili Tužilaštva za izdavanje putne isprave.