BiH
43

Policajac Admir Arnaut osuđen na više od dvije godine zatvora zbog pomaganja kriminalcima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policajac Admir Arnaut osuđen je na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog niza krivičnih djela, među kojima je zloupotreba položaja ili ovlasti.

Arnaut je priznao da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe i pribavljanja koristi za Muharema Smajlovića, Sanela Hadžovića i Jasmina Ibrakovića iskoristio svoje službene ovlasti, tako što im je davao konkretne savjete o uništavanju tragova nastalih izvršenjem krivičnih djela.

On je osuđen i zbog toga što je vršio prikrivanja izvršenih krivičnih djela navedenih osoba i što je nabavio vatreno oružje za njihove potrebe.

Navedenim osobama je saopštavao službene podatke te je kao uniformisana osoba MUP-a ZDK putem telefona i ličnim kontaktima direktno obavještavao članove navedene grupe o aktivnostima policije prema grupi, odnosno prema njihovim kriminalnim aktivnostima.

"Davao je konkretne savjete o uništavanju tragova nastalih izvršenjem krivičnih djela navedenih osoba, kao i vršio prikrivanje izvršenih krivičnih djela istih te za iste usluge tražio i dobijao novčanu naknadu, kao i učestvovao u nabavci vatrenog oružja za potrebe ove kriminalne grupe, te što, iako je imao saznanja da se Smajlović Muharem, Hadžović Sanel i Ibraković Jasmin bave izvršenjem krivičnih djela teške krađe ista nije prijavio nadležnim organima, niti je na bilo koji način svoja saznanja prenio svojim nadređenim", stoji u saopćenju Tužilaštva.

Arnaut je lišen slobode početkom decembra 2014. godine, dok su se krivična djela izvela u periodu od juna do novembra 2014. godine.