BiH
36

Pokušaj pljačke u udruženju Pomozi.ba: Jedan nadgledao sa sjekirom u ruci, drugi krao

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje Pomozi.ba svi znaju po humanitarnom radu i nesebičnim volonterima koji pomažu najugroženijim. Njihove prostorije su u posljednjih nekoliko mjeseci na meti pljačkaša, a posljednji su zabilježile i kamere.
Pokušaj pljačke! Posted by Pomozi on 7. oktobar 2015

Pokušaj pljačke se dogodio u ponedjeljak, 5. oktobra, u 14:39 sati, dakle po danu. Ono što ovaj slučaj razlikuje od drugih jeste da je jedan od razbojnika imao sjekiru u ruci i ostao je nasred ulice stražariti, dok je drugi otišao da pljačka. Uzeo je jednu cijev i pobjegao.

"Ovdje se nećemo baviti činjenicom da je u pitanju pljačka humanitarne organizacije, nećemo se baviti ni činjenicom da su pokušali ukrasti cijev koja ne vrijedi više od 30-40 maraka, već je ovdje problem što neko šeta centrom Sarajeva, u sred bijela dana, sa sjekirom u ruci i pokušava nekom nešto oteti - pa ljudi moji, koje smo dno dotakli? Naši aktivisti su ih uspjeli stići tako da su lopovi bacili cijev i uputili se u nepoznatom pravcu, ali kako sada da znamo jesu li samo 10 minuta kasnije zaprijetili nekom djetetu i uzeli mu mobitel ili su razbili nečiji auto da ukradu jaknu", kazali su iz Pomozi.ba.

U proteklih pola godine imali su šest pokušaja pljački i iz Pomozi.ba izražavaju izuzetnu zabrinutost zbog opće nesigurnosti građana, a kao još jedan primjer naveli su krađu goriva iz teretnog vozila, koja se dogodila samo nekoliko sati nakon pokušaja pljačke. Vozilo se nalazilo prekoputa njihovog objekta.

"S obzirom na to da je cerada kamiona zaklanjala rezervoar, lice lopova se nije snimilo dobro, ali zato jeste automobil kojim je došao. Postavlja se pitanje, kako da se zaštitimo i kako da promijenimo stanje u kojem se nalazimo, stanje koje nije nimalo obećavajuće za sve nas", kazali su iz Pomozi.ba i zamolili sve korisnike društvene mreže Facebook da podijele snimak razbojnika sa sjekirom.