Ministarstvo turizma HNK
0

Pokrenut postupak za zaštitu šireg područja Rujišta

FENA
Foto: MTB.ba
Foto: MTB.ba
Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona obavijestilo je javnost da je pokrenut postupak stavljanja pod zaštitu šireg područja ''Rujište'' te da se od danas nalazi pod privremenom zaštitom.

Postupak stavljanja pod zaštitu u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode HNK završava se donošenjem zakona o Parku prirode ''Rujište'', čiji je nacrt pušten u redovnu proceduru, navodi se u saopćenju iz ovog ministarstva.

Predloženo područje koje se stavlja pod zaštitu obuhvata oko 70 kvadratnih kilometara prostora južnog dijela planine Prenj.

Granice budućeg zaštićenog područja idu od polazne tačke na putu Potoci - Rujište - Golubovića kuće i krećući se u smjeru kazaljke na satu ide do kote Borova grudva (1027 m) obuhvatajući Rivu, dalje preko Međetka i Vršina izlazi na Bare, te produžava na Barice do Crnopoljske lokve.

Odatle prema Sivadiji i Visinu te izlazi na Veliku poljanu i dalje prema Bahtijevici, zatim južnim rubom Dabića poljane silazi u Hansko polje, kojega presijeca i okreće na jug do Bukovca i izlazi na Prijevorac. Od Prijevorca preko Zazupka dolazi na polaznu tačku.

Cilj je zaštititi postojeće prirodne vrijednosti, spriječiti daljnju devastaciju te stvoriti sve neophodne pretpostavke za uređenje Rujišta i njegove šire okoline kako bi se valoriziralo u turističkom smislu kao sportsko-rekreaciono područje.

Nakon usvajanja nacrta zakona, Ministarstvo će organizirati javnu raspravu, koja će biti u funkciji pravljenja prijedloga zakona, saopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.