BiH
311

Pokrenut postupak razrješenja Kenana Crnkića s dužnosti direktora ZZO KS

Klix.ba
Kenan Crnkić
Kenan Crnkić
Nakon što Skupština Kantona Sarajevo na svojoj sjednici od 27. maja nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2014.godinu, Vlada je danas donijela odluku o pokretanju postupka razrješenja direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, prije isteka mandata, zbog nepostupanja u skladu sa propisima i opštim aktima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i zbog nemarnog obavljanja dužnosti direktora Kenana Crnkića.

U svrhu sprovođenja sudske mjere osiguranja određene rješenjem Kantonalnog suda iz jula mjeseca iz 2013.godine te Zaključkom Opštinskog suda iz aprila mjeseca iz 2015.godine Vlada je danas donijela rješenje o razrješenju predsjednika i četiri člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Razriješeni su: Esed Radeljaš – predsjednik Upravnog odbora i članovi Merita Tirić – Čampara, Emina Kasumagić – Halilović, Zahida Dizdar i Samir Kazić.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i rješenje o raspoređivanju predsjednika i četiri člana UO ZZO na funkciju koju su obavljali do donošenja rješenja Vlade KS od 06.12.2012., a po Zaključku Opštinskog suda KS iz aprila 2015.godine. Na funkciju predsjednika UO vraćena je Jasmina Selimović, a Senka Mesihović- Dinarević, Davorka Matković, Alen Pilav i Lejla Turulja su novi/stari članovi ovog upravnog odbora.

Vlada je danas dala saglasnot Upravnom odboru Djeca Sarajeva da se Mirjana Jovanović- Halilović, dipl.psiholog, razriješi funkcije direktora, prije isteka mandata na lični zahtjev.

U svrhu stavljanja u funkciju nedostajućih autobuskih linija Vlada je danas dala prethodnu saglasnost za upošljavanje deset vozača u KJKP "GRAS“ na period do tri mjeseca. Rješenja o penzionisanju u ovom preduzeću u maju mjesecu ove godine dobilo je 45 vozača, te je ono istaklo potrebu za upošljavanjem kvalifikovanih vozača kako bi se novi i sanirani autobusi stavili u funkciju na slijedećim linijama: Željeznička stanica – Buča Potok linija 15; Dom Armije – Breka linija 17B; Željeznička stanica – Rajlovac linija 23; Ilidža – Butmir linija 32 i Ilidža – Hrasnica linija 27.

Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Osnovna škola "Enver Čolaković“ u Hadžićima o čemu će se izjašnjavati Skupština KS. Inicijativu za osnivanje ove škole podnijelo je Općinsko vijeće Hadžića, a u elaboratu opravdanosti navedeno je da će škola imati 24 odjeljenja što odgovara standardima za funkcionisanje osnovne škole. Vlada je dala i prethodnu saglasnost za osnivanje privatne predškolske ustanove "Osmijeh“.

Zbog racionalizacije organizacije rada i smanjenja finansijskih izdataka Vlada je danas razriješila predsjednika i članove upravljačkog odbora za realizaciju Akcionog plana informatizacija zdravstva u Kantonu Sarajevo, a u narednom periodu će se utvrditi koje su stvarne potrebe i pravci u sprovođenju navedenog akcionog plana.