BiH
0

Pojačane kontrole kvaliteta uglja i goriva na području Kantona Sarajevo

FENA
Ekološki i tržišno-turistički inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo vrše pojačne inspekcijske nadzore nad prodajom uglja u KS-u, a u cilju ispitivanja kvaliteta ovog energenta, koji se smatra jednim od uzročnika zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH.

U tom smislu, kantonalni ekološki inspektori će provjeravati da li čvrsto gorivo, koje se prodaje na tržištu KS-a, zadovoljava uvjete propisane Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koja je stupila na snagu 18. januara 2013.

Pored toga, bit će kontroliran i način skladištenja uglja, jer je zakonom definirano da čvrsta goriva trebaju biti zaštićena od atmosferskih uticaja.

S druge strane, kantonalni tržišno-turistički inspektori će iz svoje nadležnosti vršiti nadzor nad radom stovarišta ogrevnog materijala, gdje će provjeravati provođenje propisa reguliranih Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH, Zakonom o kontroli cijena FBiH, odnono Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH.

Kantonalni inspektori u saradnji s kolegama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove istovremeno provode kontrolu kvaliteta goriva, koje se prodaje na benzinskim pumpama u KS-u, u cilju zaštite životne sredine, ali i interesa kupaca.

Ove aktivnosti inspekcijskih organa dogovorene su na sastanku s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, koji je održan 31. januara 2012.

Po obavljenim nadzorima, koji su predviđeni planom i programom rada nadležnih inspektorata, bit će objavljena i kompletna informacija o rezultatima realiziranih aktivnosti, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.