BiH
0

Pogreške pilota uzrok pada makedonskog aviona

NINA
Komisija za istraživanje pada makedonskog aviona u kojem su 26. februara 2004. poginuli predsjednik Republike Makedonije Boris Trajkovski, članovi makedonske delegacije i posade aviona, danas je u Sarajevu na konferenciji za novinare prezentovala rezultate istrage o uzrocima pada aviona.

Naime, na sjednici Odbora za istraživanje udesa i incidenata u avijaciji BiH, kojom je predsjedavao ministar prometa i veza BiH prof. dr. Branko Dokić, prihvaćeno je konačni izvještaj komisije za provođenje istrage uzroka nesreće pada makedonskog aviona.

Izvještaj o uzroku nesreće aviona Z 3 BAB vlade Republike Makedonije napravila je komisija nakon prikupljanja, proučavanja i analize podataka od značaja za istragu i pribavljenog mišljenja delegiranih predstavnika uprave za civilnu avijaciju Republike Makedonije i NTSB-a Sjedinjenih Američkih Država.

Prema izjavi predsjednika komisije Salke Begića, neposredan uzrok nesreće bile su proceduralne pogreške posade aviona u prilazu za slijetanje na Aerodrom Mostar, koje su dovele do udara aviona u teren.

U konačnom se izvještaju kao uzroci pada aviona navode i drugi faktori koji su najvjerojatnije utjecali na nesreću: neodgovarajuća priprema posade za izvršenje leta, nekorištenje kontrolnih lista u fazi prilaza, nedovoljna međusobna profesionalna saradnja članova posade tokom leta, odluka posade da izvrši slijetanje na Aerodrom Mostar s donjom bazom oblaka nižom od visine kada posada treba uspostaviti vizualni kontakt s poletno-sletnom stazom te odluka posade da nastavi let nakon gubitka signala VOR/DME MSR.