Snimci iz zraka
127

Pogledajte šetnju učesnika Bh. povorke ponosa: Dugine boje kao simbol borbe za jednakost

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Šetnju učesnika četvrte Bh. povorke ponosa, kao izraz podrške LGBT zajednici u borbi za jednaka prava, a koja se danas održava u Sarajevu, snimili smo iz zraka.

Otprilike blizu hiljadu učesnika prošetalo je ulicama glavnog grada krenuvši od Historijskog muzeja BiH pa sve do Narodnog pozorišta.

Učesnici su nosili brojne transparente sa natpisima koji šalju poruke zajedništva, ljubavi i jedinstva.

"Ljubim je s ponosom", "Pruži ruku ljubavi", "Podrška izvan četiri zida", "Porodica je tamo gdje je ljubav", "Imamo porodicu", "Kome smeta ljubav", "Nije faza", "Ponos bez predrasuda", "Policija je tu zbog vas", "Zaslužujem život bez nasilja", "Tate su tate, gej ili strejt ili trans", neke su od poruka sa šarenih transparenata.

Učesnici današnje povorke poručili su da je korišteni slogan "ponosno zajedno" zapravo poziv na akciju, a da samo zajedno mogu mijenjati svijet. Kazali su da borba još nije gotova i da postoje situacije u kojima se ljudi tretiraju kao manje vrijedni.

Među prisutnima bilo je nekoliko bosanskohercegovačkih političara, Edin Forto, Nihad Uk, Duška Jurišić, Damir Nikšić i Saša Magazinović. Povorku su svojim prisustvom podržali i američki ambasador u BiH Michael Murphy i šef EU delegacije Johann Sattler.

Nakon šetnje organizovan je poseban program u trajanju od 19:00 do 21:00 sat.