Borba protiv nasilja
879

Peta Bh. povorka ponosa bit će održana 22. juna u Sarajevu uz poruku "Volim da se ne bojim"

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Peta Bh. povorka ponosa biće održana 22. juna u Sarajevu pod sloganom "Volim da se ne bojim".

Kako je rekla Vanja Šunjić, članica organizacionog odbora Povorke ponosa na konferenciji za novinare u Sarajevu, ovog puta će se baviti temom koliko nasilje utječe na svakodnevni život LBGTIQ osoba, ali i svih građana.

"Osobe koje nemaju siguran prostor se susreću sa posljedicama koje ostavljaju trag. Mogu se manifestovani kroz anksioznost, nepovjerenje, strah te utječe na potencijale pojedinaca i pojedinki i sve što bi ta osoba mogla, a nije uspjela zbog nasilja", navela je ona.

Kako je rečeno na konferenciji, cilj je ukazati gdje smo zakazali kao društvo i normalizovali to nasilje u društvu.

Slogan ovogodišnje Bh. povorke ponosa je "Volim da se ne bojim" jer je ljubav, kako je poručeno, jača od straha i nasilja te se samo tako mogu graditi sigurni prostori gdje će LBGTIQ osobe sigurno šetati i slobodno govoriti o svojim životima.

Ovogodišnja kampanja je bazirana na iskustvima LBGTIQ osoba, a iz ovog udruženja su poručili kako su ponosni na sve koji su stali ispred kamera i poslali poruku drugima da se ne boje.

Cijela kampanja je podijeljena na tri dijela koja su suštinski povezana. Vizuelni identitet predstavlja poljubac te pocijepanu traku koja poručuje "zar se treba i u 2024. godini plašiti pokazati ljubav".

Na kraju su poručili da društvena zajednica, gdje je izvršena normalizacija nasilja, ostavlja dugoročne posljedice na ljude te ugrožava integritet.

"Borićemo se protiv svakog nasilja i straha jer volimo da se ne bojimo", glasi jedna od današnjih poruka.