Vještine parkoura u Sarajevu
0

Pogledajte kako se kretati poput Spidermana i ostati živ

Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pokretač modernog Parkour pokreta David Belle kazao je da su ga na razvijanje posebne vještine kretanja i savladavanje prepreka u urbanom okruženju inspirisali strip junaci kao što su Daredevil i Spiderman.

U tim junacima vidio je ideal slobode, i nakon što je trenirao atletiku, gimnastiku i borilačke vještine, odlučio je sve objediniti i stvoriti vještinu bez materijalnih ograničenja za koju osim dobre kondicije i hrabrosti, ne treba ništa drugo do trenerka, majica i tenisice. Ubrzo je stekao brojne poklonike u Francuskoj, a nakon što je vještina prikazana u filmovima Yamakasi, Taxi 2 i Benlieue 13, proširila se cijelim svijetom i stigla čak i do naše zemlje.

Kako nam je kazao Benjamin Baković iz "Sarajevo Parkour And Free Running" tima, u BiH trenutno ima veoma veliki broj mladih koji se bave tom vještinom.

"Ovim se bavim već neke tri godine, od čega godinu i pol nešto ozbiljnije. U početku su to tek bili neki trikovi, ali sam kasnije odlučio ozbiljnije svemu pristupiti, i sada je to što me jednostavno ispunjava, ali i kolege u timu. Ima i nekih koji ostanu na početnim trikovima koje nauče kako bi zadivili djevojke, ali ovo je mnogo više od toga", pojašnjava nam Benjamin. Dodaje kako većinu trikova uči sa snimaka na Youtubeu, ali i da dosta sam vježba i isprobava naučeno.

Prisustvujemo jednom od za njih lakših treninga koji održavaju pred veliko okupljanje izvođača Parkour vještina zakazano za subotu, 18. juna u podne kod Holiday Inna u Sarajevu. Benjamin i ostatak tima: Admir, Sedin, Eldin i Dženan pokazuju nam neke od vještina, dok ostalo čuvaju za okupljanje, koje u svijetu Parkoura mnogo znači.

Nakon "zagrijavanja" iza Holiday Inna, prelazimo na stepenište zgrade koju zovu po seriji "Viza za budućnost" u Tešanjskoj ulici, gdje imamo priliku vidjeti neke od "primijenjenih" vještina. Članovi sarajevskog Parkour tima priznaju kako je pred njima još mnogo napornog rada i truda kako bi mogli savladati neke od najtežih prepreka u urbanom okruženju, ali kažu da ne namjeravaju odustati.