BiH
391

Pogledajte kako je Mladić ispratio holandske vojnike iz Srebrenice: Hvala vam za pomoć!

Piše: Faruk Vele
Nakon što je Okružni sud u Den Hagu danas djelomično uvažio tužbu 8.000 Srebreničana protiv Holandije, te potvrdio odgovornost te države za smrt između 300 i 500 osoba i indirektnu odgovornost za genocid u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine, žrtve se sjećaju sramne uloge holandskih vojnika tokom posljednjeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Srebrenička udruženja su tužila ovu državu jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u Srebrenici.

Ne samo da nisu zaštitili nevine Srebreničane i da su ih praktično direktno predavali u ruke dželata Ratka Mladića, pripadnici holandskog bataljona su se prilikom odlaska iz Srebrenice srdačno pozdravili sa ratnim zločincem i njegovim vojnicima. Znakoviito, na teritoriju Hrvatske su prešli preko Srbije!

Foto: AFP
Foto: AFP

Publicista i istraživač genocida Avdo Huseinović u svom dokumentarnu filmu "Daleko je Tuzla" donosi snimak na kojem se vidi kako Mladić 21. jula 1995. godine srdačno ispraća zapovjednika UN-ovih snaga u Srebrenici Thoma Karremansa i njegove vojnike.

"Pozdravite vaše u Holandiji i hvala vam, sve najbolje... Ovo je za vas i vašu suprugu. Hvala lijepo", govori Mladić dok Karremansu uručuje poklon.

Mladić je nedvosmisleno uputio riječi zahvale Holanđanima, odnosno njihovom zapovjedniku:

"Gospodine komandante, želim vam sretan put, dug i uspješan život. Zahvaljujem se vama i vašim snagama na pomoći koju ste pružili u ovoj operaciji", riječi su krvoloka Mladića dok je ispraćao holandske vojnike preko mosta u Ljuboviji prema Srbiji.

Foto: AFP
Foto: AFP

Cornelis Hendrik Nicolai, načelnik štaba Unprofora u BiH u vrijeme genocida u Srebrenici se zahvalio Mladiću jer je dobro organizirao prebacivanje njegovih jedinica i Srebrenice. Izrazio je zadovoljstvo što holandski vojnici idu kući jer su, kako je rekao, to zaslužili.

Holandski vojnici su u Zagreb stigli 22. jula 1995. godine gdje su uz muziku i igru proslavili završetak službovanja u Srebrenici, službovanja koje je ostavilo trajni pečat sramote na licu međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda.