Komentari (139)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovi iz SDA ukinuse radnicima i osnovno pravo, a to je pravo na siguran posao. Vratite milijarde bando izdajnička i onda pravite državu i predstavljajte Bošnjake.
Da dodam, neka otpuste rodbinu i prijatelje sa budžeta koji su bez škole i polupismeni. Neki se prstom potpisuju.
Pa i treba ukinuti pravo na siguran posao uhljebima, a pogotovo pravo na određenu visinu plate b ez obzira na to kako ekonimja stoji. Ovim će se srednmjoročno stati u kraj zaduživanju za račun plata budzetlija.
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Pojam radnika Član 6. Radnik, u smislu ovog zakona, je fizičko lice koje je zaposleno na osnovu ugovora o radu. AMANDMAN: U prvom stavu se briše sve nakon "je" i dopunjava se sa "ROB"
Eraser ne bulazni. Tu sam na blogu zbog takvi ko ti. Jer se ne moze vise ni slusat ni gledat. Pratim te izvoli.
@BiH lik: ooo direktore, nisam te prepoznao... bujrum prati, ako imaš vremena...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
A jest ovaj boljševik 99 jedno čudo od insana. pa naravno da hoću svoje zaposlenje do penzije, šta je tu sporno idiote? Ti si za to da mi neko šukne otkaz jer mu se ne sviđa boja mojih očiju. De me se više okani. Da nisi Novalićev sin?????
Boljševik, promjeni to ime u kreten,, ne stoji ti jer ne znaš šta je boljševik.
Boljševik, prestani više srati i pričati o tome ko sam ja. De ti nama reci ko si ti, sem što si papak. Ti svojim malim mozgom veličine oraha skontao da sam ja uhljeb, jesi li ikad išao u školu , očito da nisi dok su prosvjetari po tebi uhljebi. i okani se moje djece djubre ludo.Svoj hljeb zarađujem pošteno, i nije dovoljan da prehrani tročlanu familiju fukaro.
Ovaj integralni tekst prijedloga Zakona o radu, ovako fino upakovan u celofan, sa svezanom mašnicom, ispade idealan i za poslodavce, a i za radnike. Šta će biti kada se otpakuje i skine mašnica? :))
evome9, had' malo prošetaj do neke četničke stranice, mi tamo ne zalazimo da se ne ošugamo.
diabolik2, hvala Bogu pa akceptira da sve budžetlije nisu budžetlije. Eto, neki od njih, kao mi nastavničići, učiteljice, profesorčići imamo plate kao spremačice u nekim javnim firmama.
shvatam ja to, ali se zbog izuzetaka ne moze praviti presedan sa zakonskim rješenjem o ograničlenosti kolektivnih ugovora. Štaviše, ako budete imali sposobne predstavnike kod nekih budućih pregovora ne morate izgubiti nista od svog trenutnog standarda. Imate argumente na svojoj strani da vas ukidanje privilegija koje će neumitno doći uopšte ne tangira u budućnosti.
Da, poslodavci između ostalog dijele otkaze lijepim mladim djevojkama i ženama ako ne pristanu na njihove "uvjete rada"
Diabolik2, dužna sam ti odgovor o mobingu. U prijašnjem zakonu mobing nije bio zakonski regulisan mada je praktično postojao. Eto će ga sad ozakoniti. To je razlika.
boga ti diabolik, gdje ti isisa toliku pamet, de mi kaži ne bih li djecu bolje učila. Koji si pak ti mentalni slučaj, imam vezu , pod hitno liječenje.
boljševik99, lupaš gluposti i bolje ti je ne komentariši. Ako je neko u poziciji da uzme mito onda je to poslodavac a ne nastavničić kome je natovarena hiljdu i jedna obaveza uz zajebanciju sa vašom prilično nevaspitanom djecom. i za tvoju informaciju, bivalo je otkaza čisto da se zna ko je sila, a to nije onaj u učionici nego u fotelji. hajd, Boga ti šuti.
borite se alma kada krenu pregovori sa vladom oko kolektivnih ugvoora kojim će se redefinisati plate da dobiejti jednak tretman sa ostalim budzetskim korisnicima, a ne da vas šiju u platama čistačice iz javnih preduzeća; ali ovaj narod i država ne smije ostati taoc budžetskih korisnika jer neće za 20 godina u ovohj ze lji imati ko zarađivati i plaćati porez kako se stvariu trenutno odigravaju.
Diabolik2, imaš li ti imalo mozga ako nisi čuo za nešto što se zove mobing poslodavca nad uposlenikom ?
sta je u novom zakonu drugačije glede pitanja mobinga u odnosu na prethodni zakon? Bože dragi ko nam i djecu uči.
ma ona je tipični uhljeb, hoće doživotno zaposlenje, bez mogućnosti otkaza, eto nekako da svom djetetu ostavi radno mjesto, ako može takav zakon da se naštima
diabolic2, evo ja sam prosvjetni radnik, znači budžetlija, pa sam protiv ovog Zakona o radu. Ako misliš da imamo Sindikat, varaš se. Nemaš pojma kako smo fino uhljebljeni..... Nisu sve budžetlije -budžetlije. Okreni se ti silnim vladama u kantonima , oni su najviše za ovaj Zakon.
naravno da si protiv, kada hoćeš doživotno da budeš zaposlena bez mogućnosti otkaza, a o tvom zaposlenju nakon rata možemo razgovarati, štela lopovluk, mito koje uzimate pri upisu, ocjenjivanju .............
Zakon skoro identičan prethodnom osim što je duži godišnji odmor i što se ukida vječno trajanje kolektivnih ugovora što je veoma dobro , da ne bi više budžetlije tuzile državu za razlike nekakvih nemoralno visokih plata a mi sve to plaćali.
Šta je bolan ne bio identično. Kolektivni ugovori postoje u cijeloj evropi, postoje i kod nas samo što se npr. u obrazovanju nikada nisu poštovali. Da su se poštovali ne bi bio ovoliki broj Tužbi ne samo prosvjetara. Kolektivne ugovore formalno imaju i ostale firme, a ne samo budžetski korisnici kod kojih za jedne važi 8 one što sjede u predsjedništvima, parlamentima itd), dok za druge ne postoje. Udarili na Sindikat, pa ovaj je i nogama i rukama radio za njih - zato sam ga i napustila. Nema naknade za topli obrok, regres, koji je drugačiji od kuće do kuće , u prosvjeti godinama prepolovljen i dobije se zimi. I ono što je najmonstruoznije, što u stvari čovjeka i određuje kao roba je prijedlog da nema naknade za bolovanje, znači crkni kad se razboliš. Poslodavac je dobio mjesto na Olimpu još prije, a sada ćemo dobro znati. I daju se otkazi i onima koji imaju stalno zaposlenje pa onda sudovi rade godinama. Da li je nemoralno visoka startna plata profesora 900 km, pa ti od tog rebnu porez itd...Treba ti 5 godina da napreduješ u zvanju i budeš ocijenjen od komisije najvećom ocjenom da ti plata poraste za 30 km.
nigdje u svijetu ne postoji kolektivni ugovori koji su vječni i koji se ne preispituju s vremena na vrijrme
Jeli ovo tacno da je ovo prijedlog zakona? Nije valjda da zakon ide po hitnoj proceduri da ga niko ne procita prije donosenja? Bolesno. Jos ga klix promovise. Bolesno x2
Ko nas j**e kad šutimo? 100000 radnih mjesta prijatelja i familije.