BiH
51

Podžić: Pripadnici OS BiH koji su glasali na referendumu prekršili su Ustav BiH i zakone

Piše: Er. M.
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su glasali na neustavnom referendumu o Danu Republike Srpske prekršili su Ustav i zakone BiH, što može biti predmet istrage Tužilaštva BiH.

Nakon što su mediji objavili fotografije pripadnika Oružanih snaga BiH kako glasaju na referendumu o Danu RS-a, postavilo se pitanje ko to uopće štiti ustavni poredak naše zemlje.

Naime, Oružane snage BiH prema Zakonu o odbrani BiH ne smiju biti korištene u političke svrhe dok Zakon o službi u Oružanim snagama BiH precizira da pripadnici Oružanih snaga BiH moraju štititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravom.

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić najavio je da će komisija kojom predsjedava raspravljati o ponašanju pripadnika Oružanih snaga BiH i da će tražiti očitovanje Ministarstva odbrane BiH.

"Zakonom o odbrani BiH vojna lica su depolitizovana i ne smiju biti uključivana u bilo kakve političke procese osim da imaju pravo izaći na glasanje kada su u pitanju opći ili lokalni izbori u BiH", rekao je Podžić.

Ističe da van te zakonske odredbe postoje pravilnici i kodeksi ponašanje kojima se isključivo precizira da pripadnici Oružanih snaga BiH ne smiju podržavati neustavne aktivnosti u zemlji.

"Mislim da će Ministarstvo odbrane BiH poduzeti mjere. Ako ne bude mi ćemo upozoriti ministricu Marinu Pendeš da utvrdi ko su ti pripadnici Oružanih snaga BiH i da poduzme mjere", kazao je Podžić.

Upozorava da su pripadnici Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na referendumu prekršili zakone i da se zbog toga slučaj može rješavati i u Tužilaštvu BiH.

"Ovakvim postupanjem pripadnika Oružanih snaga BiH šalje se loša poruka da i nakon ovoliko godina imamo pojedinaca u vojsci koji ne razmišljaju o državi BiH nego o entitetu", zaključio je Podžić.

Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH najavljena je za 6. oktobar.