Predstavnički dom FBiH
1

Podržan Prijedlog zakona o autocesti na Koridoru 5-C

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na sjednici u Sarajevu većinom glasova (53 "za" osam suzdržanih i 23 protiv) po hitnom postupku Prijedlog zakona o autocesti na Koridoru 5-C.

Federalna vlada utvrdila je prethodno ovaj tekst jednoglasno uvaživši stručna mišljenja koja je pribavila namjenski formirana radna grupa, a razlog za njeno insistiranje na hitnoj parlamentarnoj proceduri je potrebno ubrzanje gradnje autoceste, rekao je ministar prometa i komunkacija Enver Bijedić obrazlažući predloženi zakon poslanicima.

Osim toga, građevinska sezona je na početku, a upravo se danas u Luksemburgu potpisuje sporazum o 160 miliona eura za izgradnju dionica Vlakovo - Tračin i Svilaj - Odžak. Zakon je potreban što prije i radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te pretvorbe zemljišta u građevinsko, kao i radi pravne sigurnosti investitorima i kreditorima, naveo je još ministar.

Ibrahim Nadarević (Stranka demokratske akcije), jedan od poslanika koji su tokom rasprave prigovarali predlagaču, rekao je da je ovaj zakon najavljen iz vrha Socijaldemokratske partije BiH kao jedan od ispita za daljnju koaliciju dviju stranaka, a njime se po mišljenu ovog poslanika, jedan međunarodni koridor svodi na entitetski i najdirektnije "gura prst u oko" Zakonu o javnim nabavkama.

Tekst se ne odnosi na samu autocestu koliko na pojednostavljivanje procedura za ubrzanje radova na Koridoru i sadrži norme koje obavezuju sve u Federaciji BiH prema kreditorima a zanemaruju drugi zakoni, smatra Nadarević.

Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, također protivnik predloženog teksta, izjavio je da se njime krše pravni sistem i prava vlasnika na privatnu imovinu, a Slavica Josipović (Hrvatska demokratska zajednica 1990) da zakon ima političku pozadinu iz razloga znanih predlagaču.

Prema rezultatima glasanja u Predstavničkom domu, poslanici su većinom uvažili obrazloženja ministra Bijedića odnosno Vlade kao predlagača i podržali tekst kojem treba i podrška Doma naroda u Federalnom parlamentu da bi stupio na snagu.