Popovo polje
0

Podrška zaštiti Vjetrenice

FENA
Predstavnici jedanaest društava i nevladinih organizacija okupili su se danas u Vjetrenici gdje su izrazili podršku zaštiti spilje Vjetrenice i dogovorili se o zajedničkim akcijama koje bi vodile u tom smjeru, priopćeno je iz Speleološke udruge Vjetrenica-Popovo polje.

Okupljeni oko Ekoakcije, podržali su zahtjeve koje je Ivo Lučić istaknuto stupajući prije četiri dana u štrajk glađu: da se spriječe svi pokušaji nezakonitih i nestručnih nasrtaja na Vjetrenicu koje poduzima općina Ravno, da se hitno riješi zakonski položaj Vjetrenice i izvrši vrednovanje njezinih obilježja i na temelju toga donesu mjere zaštite, te da se provede istraga o ulogi policije u nasrtajima na Vjetrenicu.

Članovi skupa izrazili su doboku zabrinutost ponašanjem vlasti koje međusobno prebacuju odgovornost jedni na druge, bježeći od obaveze da riješe položaj Vjetrenice, te umjesto odgovora na štrajk glađu, bježe od novinara kad se traži njihovo mišljenje. Posebna zabrinutost izražena je činjenicom da Federalna vlada dodjejuje sredstva općini Ravno Vjetrenici za uređenje, a nije u stanju riješiti njezin položaj, navodi se u priopćenju.

U njemu se napominje da će Ekoakcija posjetiti nadležna ministarstva, uručiti ima pisama o obvezi zaštite Vjetrenice i predati im ključeve katanaca na Vjetrenici kako bi ih simbolično podsjetili da su ključevi rješenja u njihovim rukama. Također, organiziratit će medijske i javne akcije kojima će biti cilj upoznavanje javnosti s dramatičnom sitaucijom u kojoj se nalazi biološki najznačajnija svjetska pećina, kako bi se stvorio pritisk koji neće dopustiti izbjegavanje rješenja. Upoznat će i članove predstavnika europskih zemalja s ugroženoću Vjetrenice koja se nalazi ekološkoj Smaragdnoj mreži Vijeća Europe, bez čijeg dopuštenja nije moguće poduzimati nikakve korake.

Skupu su bili prisutni predstavnici Eko-tima, Speleo-Dodo kluba, planinarskih društava Bjelašnica i Željezničar, Greenvisions d.o.o., SNIK Atom, Zeleni-Nerteva, Eko-viking, inicijativa Bispeleološkog društva Bosne i Hercegovine, Ekoakcija i grupa građana okupljena oko web-foruma Zona-2000, stoji u priopćenju.