Sastanak Nikšić - Christou
0

Podrška MMF-a zavisi od rezultata

SRNA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Rezultati ostvareni u narednom periodu uveliko će odrediti obim i vrstu podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) BiH na dugoročnijoj osnovi, zajednička je ocjena premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i šefa Misije MMF-a Costasa Christoua.

U toku današnjeg razgovora u Sarajevu postignuta je saglasnost o narednim koracima u ispunjavanju obaveza za sklapanje novog stendbaj- aranžmana, kao i osnovnim pravcima saradnje između ove finansijske institucije i BiH u narednom periodu, što će činiti sadržaj "pisma namjere" koje se priprema za sjednicu Fiskalnog vijeća BiH.

Christou je pozitivno ocijenio saradnju sa federalnom Vladom u proteklom periodu, iskazanu u kooperativnosti i aktivnom učešću u provođenju preporuka i stavova Fonda u ekonomskim reformama, precizirajući da je urađen veliki posao od posljednje posjete Misije ove finansijske institucije BiH prije šest sedmica.

Nikšić je informisao Christoua o napretku u vezi sa pripremama rebalansa budžeta FBiH za ovu godinu, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Dio današnjeg razgovora odnosio se i na obaveze Vlade FBiH u pogledu načina izvršenja sudskih presuda u korist državnih službenika i namještenika po osnovu prava iz radnog odnosa, kao i budžetskih obaveza prema federalnom Zavodu PIO, te planiranih mjera i dinamike njihove realizacije u okviru ukupne reforme penzijsko-invalidskog sistema.