BiH
23

Podrška međunarodne zajednice integraciji BiH u EU i NATO

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija susreo se danas sa direktorom Ureda za proširenje Evropske unije i zapadni Balkan Ministarstva vanjskih i komonvelt poslova Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Owenom Jenkinsom.

Tokom sastanka Lagumdžija je detaljno upoznao Jenkinsa sa dešavanjima u BiH, vezanim za proteste. Ističući da se radi o opravdanom nezadovoljstvu građana, Lagumdžija je naglasio da je ovo vrijeme u kojem građani govore, a politika šuti, sluša glas naroda kako bi se uhvatila ukoštac sa problemima koje su građani istaknuli na demonstracijama.

Lagumdžija je naglasio da se moraju osigurati mir i sigurnost građana, funkcioniranje institucija, te da je neophodan dijalog i utvrđivanje prioriteta u djelovanju, kako bi se ispunili opravdani zahtjevi nezadovoljnih građana.

Podsjetio je da je u dijalogu sa građanima i sindikatima Vlada Federacije BiH već radi na rješavanju prioritetnih pitanja poput utvrđivanja liste nezakonitih privatizacija koje moraju biti procesuirane i usvajanja seta antikorupcijskih zakona, koji su usaglašeni sa Evropskom unijom, a čije će usvajanje omogućiti efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Lagumdžija se složio sa pristupom ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williama Haguea koji je na na sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije poručio da je Bosna i Hercegovina dio porodice nacija EU i NATO-a, te da se nada da će se od političara vidjeti liderstvo, a od građana pozitivan angažman uz snažnu podršku od međunarodne zajednice kako bi se ovi ciljevi ostvarili.

Također se zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci kako bi se ovo ostvarilo. Lagumdžiji je tokom sastanka uručen poziv ministra Haguea da prisustvuje globalnom samitu koji će se od 11. do 13. juna održati u Londonu o temi "Okončanje seksualnog nasilja u sukobima".

Ministar Hague se zahvalio Lagumdžiji što je među prvima podržao njegovu inicijativu za donošenje Deklaracije o posvećenosti sprečavanja seksualnog nasilja u konfliktu koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.