BiH
11

Podnijeta disciplinska prijava protiv Mije Martine Barbarić

Klix.ba
Mija Martina Barbarić
Mija Martina Barbarić
Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić podnijela je danas disciplinsku prijavu protiv Mije Martine Barbarić, državne službenice koja je zaposlena kao stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodne odnose u kabinetu ministrice.

Disciplinska prijava je pokrenuta na temelju članka 56 Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine i članka 31 Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

Razlog podnošenja prijave je to što je Mija Martina Barbarić podržala hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića statusom na Facebooku u kojem je napisala: "Za dom spremni", čime je, kako se navodi u obrazloženju, počinila povredu službene dužnosti iz članka 55, stavak 2, tačka a Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U izjavi za javnost federalna ministrica Đurić najoštrije je osudila ponašanje uposlenice ovog ministarstva, karakterišući ga krajnje neprimjerenim, posebno jer je riječ o državnoj službenici zaduženoj za odnose s javnošću koja je morala znati kakve posljedice njen potez može izazvati.

"Zakon o državnoj službi jasno propisuje odgovornosti državnog službenika. Smatram da državni službenici moraju brinuti o ugledu institucije u kojoj rade i o svom ličnom, ne samo prilikom obavljanja službenih dužnosti, već i van radnog vremena.

Pridružujem se svim brojnim reakcijama i osudama u javnosti poteza koji je napravila Mija Martina Barbarić i naglašavam da to nipošto nije stav institucije u kojoj je zaposlena, niti Vlade FBiH, već njeno lično mišljenje i učinit ću sve da se takvo ponašanje najoštrije sankcionira. Uostalom, odmah po saznanju o postupcima uposlenice ovog ministarstva preduzela sam sve potrebne korake u tom pravcu", rekla je ministrica Đurić.