Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
A kako se to kampanja za predsjednika HRVATSKE lansira bas u LIVNU? Ne kontam ja vise nista na tim prostorima, ko da su Obama ili McCain krenuli negdje iz Kanade il Mexica. Il Putin da dodze u Budimpestu il sto ne, nek dodze i on u Bosnu, u Banjaluci bi mu sigurno fin izborni miting priredili. Svi sute, to je u BiH biva normalno...
. Bićemo stvašta ako od toga imamo kakvog ćara, i Srbi i Muslimani i Hrvati i Evropljani, ma sve samo ako se pomoću toga može šta dobiti džaba. Pa vi ste se i vodili tom logikom pa ste najprije bili Turci (19. st.), zatim Bosnjaci (za vrijeme Kallaya), onda Hrvati, a poneki i Srbi, nakon 2. sv. rata neporedjeljeni, pa Muslimani i konacno opet, na prijedlog Tunje Filipovica, Bosnjaci. Medutim, ta vrludanja radi osobne koristi nisu vam donijela mnogo dobroga - zbog njih vas drugi nisu cijenili, nego prezirali, kada bi doslo do promjene odnosa snaga placali ste ceh, niste osjetili ni osobno zadovoljstvo zbog nacionalnog identiteta. Svaka cast onima koji su se tako izjasnjavali iz uvjerenja, kao vec spomenuti Mak. Nadam se, zbog vas, da ste konacno prihvatili bosnjacki identitet i postali moderna nacija.
@Ne zna se Upravo tako, svi mi samo gledamo samo svoju korist i ako nas išta definiše kao balkance, a posebno u BiH, onda je to to. Bićemo stvašta ako od toga imamo kakvog ćara, i Srbi i Muslimani i Hrvati i Evropljani, ma sve samo ako se pomoću toga može šta dobiti džaba.
@Zna se @fen Daj ne kenjajte više, svi su nešto zbog neke koristi. Hrvati iz BiH to vrlo dobro znaju. Neka se javi onaj ko bi se odrekao hrvatske putovnice da dokaže da je Hrvat iz srca, a ne zbog koristi.
@fen Mislim da ti je ovaj dio \"ne radi povlastica vec zato sto to zaista zele biti\" prilicno mutan. Kako to razlikovati. Kako znati da neko ZAISTA zeli biti Hrvat. Sta trebam uraditi, ljubiti zastavu, nositi dres reprezentacije, pricati tisuca umjesto hiljada, ne razumijem?
@fen To znaci i kada bi se svi Bosnjaci u BiH i svi Srbi u BiH i u Srbiji na sljedecem popisu izjasnili da su Hrvati to bi bilo prihvatljivo? Ili onaj crnac, recimo? Svi smo Hrvati, neki katolici, neki muslimani, neki ateisti, neko kaze opcina, a neko opstina, neko hiljada a neko tisuca, ali je to sve jedno te isto. Ja bih se rado sutra izjasnio da sam Hrvat ali ko ce mi to priznati.
Nema nedosljednosti, rekao sam da drzavljanstvo nije nuzno povezano s nacionalnoscu, tako da ima Hrvata koji imaju drzavljanstvo neke druge zemlje (ili su apatridi) kao sto ima hrvatskih drzavljana koji su Srbi, Cesi ili Madari. Bitno je da su na popisu stanovnistva izjavili da su Hrvati, i to ne radi nekih povlastica, nego zato sto to stvarno zele biti. Nije nuzno ni da su rodeni unutar avnojevskih granica RH, ono je bio samo primjer. BIH Hrvati su naravno Hrvati, pa i ako bi se Eduardo da Silva izjasnio kao Hrvat ja bih ga naravno prihvatio kao takvog.
@fen Malo si nedoljedan. Prvo kazes da se covjek treba IZJASNITI da je Hrvat i da stvarno OSJECA pripadnost, a onda za ovog crnca tvrdis da moze ako je RODJEN u Hrvatskoj. Sta ako nije rodjen tamo? Sta je onda sa Hrvatima u BiH od kojih masa nije rodjena u RH? Onda navodis DRZAVLJANSTVO. Ima drzavljana Hrvatske koji nisu Hrvati ili mozda nema? Uostalom Hrvati su postojali i prije nego je Hrvatska bila drzava. Svetozar Borojevic i Mak Dizdar su se IZJASNJAVALI kao Hrvati, ali na osnovu cega? Porijeklo, rodjenje, vjera, nesto trece. Eto i Zeljko Komsic se izjasnjava Hrvatom ali u Hercegovini to ne priznaju.
Moze crnac biti Hrvat, kako da ne. Recimo da mu je jedan roditelj iz Kenije, a drugi iz Kameruna , a on je roden u Hrvatskoj. On nema nikakve osjecaje prema tim zemljama, ali ima prema Hrvatskoj. Naravno da se za drzavljanstvo zahtjevaju odredeni uvjeti koji se moraju ispuniti, a koji su propisani zakonom. Hrvat moze biti i osoba koja ima neko drugo drzavljanstvo, kao i osoba bez drzavljanstva - apatrid. Sto se tice Emira i Nemanje, nisu li se npr. Svetozar Borojevic i Mak Dizdar izjasnjavali kao Hrvati?
@fen Prihvatam, ali kako se neko osjeca kao Hrvat, mislim kako to razlikujes od osjecaja da si recimo Srbin i Bosnjak ili Crnogorac. Da li se mozes zvati Emir ili Nemanja a osjecati se kao Hrvat? Da li mozes biti crnac i tvrditi da si Hrvat? Nesto sumnjam da bi u Hrvatskoj prihvatili takvu argumentaciju, jer putovnicu i pravo glasa sigurno ne mozes dobiti samo na osnovu toga. Ako je to samo ime onda je to puka slucajnost i postavlja se pitanje a koja su to imena izvorno hrvatska. Sta ako se neko zove Grmo, recimo? Po tvojoj definiciji onda Hrvat moze biti bilo ko, a to onda nije nikakav osnov za identifikaciju.
3. Neko ko se izjasnjava kao Hrvat za sto nije potreban poseban dokaz? Ovo ti je tocan odgovor. Osim izjasnjavanja, potrebno je da se osoba zaista osjeca pripadnikom te nacije.
I opet pitanje, ako ko smije da odgovori: Sta je to HRVAT i koje je to vrhovno tijelo koje takvu pripadnost potvrdjuje? 1. Neko ko ima hrvatsko drzavljanstvo sto potvrdjuju drzavni organi RH? 2. Neko ko je katolik sto potvrdjuje Crkva? 3. Neko ko se izjasnjava kao Hrvat za sto nije potreban poseban dokaz? 4. Neko ko se izjasnjava kao Hrvat a potvrdjuje HDZ ili slicna \"hrvatska\" stranka? 5. Neko ko samo koristi \"hrvatske\" rijeci kao sto su tisuca, informiranje, povjerenstvo i sl.
Zanimljivo je kako se nadobudni nacionalisti, narocito oni hrvatski, lako popale kad im se cak i samo za trenutak pod upitnik stavi njihovo pravo na hrvatstvo. Odmah se pocne vikati kako su \"oduvijek\" bili Hrvati iako za to nema stvarnog dokaza. U stvari Hrvati iz Hrvatske su odlucili da vas PRIZNAJU kao Hrvate a sve kako bi se mogli okoristiti onime sto posjedujete. Da vam nisu dali putovnice i domovnice, ili pravo da glasate na izborima u Hrvatskoj k. bi se nazivali Hrvatima. Ali to pravo imate i to je vasa nagrada za poslusnost. I jedino to je ono sto je bilo \"oduvijek\".
naravno a cemo ostati neprijatelji i naravno da ovako kako ti razmisljas rasmislja 99% mosnja. a kako je razsmisljam razsmislja 99% srba i hrvata. ratovat protiv 2 strane ne mozete. vi jedini trebate vize. nama se ne zuri jer nismo u getu. vi ne zivite za sebe nego za vasa pokoljenja koja ce biti vecina pa se ne zuri ni vama. znaci sve 5 !!!
@@coco opa, izdajnik izgubio zivce a :))))) na zadovoljstvo tvoje seke taj ti ku.rac od ovce jebbe sestru :))))))) haj sad odjebi jer sa imbecilom koji dane provodi baljezgajuci ustasko-cetnicku idologiju nemam namjeru da se raspravljam. mi ce mo vazda ostat neprijatelji i nema tu price.