BiH
0

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina na području Rogatice

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Božidara Perišića, rođenog 07.01.1962. godine u Rogatici, državljanina BiH i Vinka Zoranovića, rođenog 05.11.1965. godine u Rogatici, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od mjeseca maja 1992. pa do kraja 1993. godine u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, uključujći ubojstva, silovanja, teška odizimanja slobode i druga nečovječna djela.

Optuženi Perišić, tereti se da je kao pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade VRS, na području općine Rogatica, tačnije u gradskim naseljima Gračanica Tekija i Holuč, dana 19.06.1992 godine za vrijeme općeg napada Rogatičke brigade i pripadnika policije, civile bošnjačke nacionalnosti u više navrata istjerivao iz vlastitih domova na različite načine, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao, kao i prisilno zatvarao, dok je tom prilikom ubio 15 nenaoružanih civila osobno i izravno, pucajući na njih iz vatrenog oružja , a njihova tijela kao ni tijela ostalih preko 50 bošnjačkih civila nisu pronađena ni do danas.

Optuženi Zoranović tereti se da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Rogatica, dva civila, žene bošnjačke nacionalnosti koje su bile zatočene u Rogatici u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra uz fizičko i psihičko maltretiranje, silovao, prilikom čega su oštećene pretrpjele snažnu fizičku i psihičku bol.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. sve u vezi sa člankom 29. i člankom 180. KZ BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.