BiH
0

Podignuta optužnica protiv Zorana Tomića koji se tereti za genocid

FENA
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zorana Tomića (1971.) koji se tereti za krivično djelo genocid iz člana 171. KZ BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Tužilac Regionalnog tima broj 6 Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zorana Tomića Zgembe, rođenog u Stuparima, općina Kladanj, koji je zaposlenik MUP-a RS-a i koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je u svojstvu policajca - specijalca zajedno s više pripadnika 2. odreda specijalne policije Šekovići MUP-a RS-a, kao svjesni sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, počinio krivično djelo genocida iz člana 171. Krivičnog zakona BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Tomić je 12. jula 1995. godine sudjelovao u pretresima sela naseljenih bošnjačkim stanovništvom na području zaštićene zone Srebrenica radi pronalaska bošnjačkog stanovništva, istjerivanja iz kuća i sprovođenja u rejon Potočara, odakle će biti prisilno i trajno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, te sudjelovao u organiziranju i osiguravanju transporta bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice.

U optužnici se navodi da je 13. jula 1995. sudjelovao u napadima na kolonu Bošnjaka muškaraca te u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći kroz šumu, bojeći se zarobljavanja i likvidacije od MUP-a i VRS-a.

Optuženi se tereti da je pretresao zarobljenike i oduzimao im novac i vrijednosti, kao i da je istog dana sudjelovao u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni, te sudjelovao u likvidaciji zarobljenika, pucajući u njih iz automatske puške dok su ih ostali pripadnici Drugog odreda ubijali iz puškomitraljeza, pušaka i bombama.

Optuženi Zoran Tomić tereti se da je u namjeri da djelimično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku grupu Bošnjaka, kao saučesnik, vršio ubijanje pripadnika grupe Bošnjaka i prisilno iseljavanje bošnjačkog stanovništva na područja izvan RS-a čime je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. ovog zakona, stoji u saopćenju.