Sud BiH
0

Podignuta optužnica protiv Milenka Tamburića

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Tamburića (48) koji se sumnjiči da je kao saučesnik počinio krivično djelo pranje novca i time oštetio budžet BiH za 134.881 KM.

Optuženi se tereti se da je 8. jula 2004. godine, koristeći drugi identitet i lažnu ličnu kartu, registrovao pravno lice u Laktašima kod Osnovnog suda u Banja Luci u namjeri legalizacije nezakonito stečenog novca.

Tamburić se tereti da je otvorio transakcione račune kod četiri poslovne banke i preuzimao novac od većeg broja pravnih lica sa ciljem da se novac, koji je poticao od prodaje robe za gotovinu, izbjegavanjem plaćanja poreza na promet ovim subjektima vrati u redovne tokove njihovog poslovanja.

Optuženi se tereti da je većem broju lica dao na korištenje pečat i rješenje o registraciji pravnog lica, pri čemu su on i druga njemu poznata lica kojima je dao na korištenje pečat firme preuzimali novac za koji su znali da je stečen vanžiralnim poslovanjem i utajom poreza na promet.

Oni su preko transakcionih računa otvorenih kod nekoliko poslovnih banaka izvršili uplate pravnim licima u nekoliko firmi, u ukupnom iznosu od 1.316.396 KM, koje su ubacili u redovne tokove poslovanja pomenutih pravnih lica i na taj način ga prikrili, odnosno oprali novac stečen prodajom robe za gotovinu neplaćanjem poreza u ukupnom iznosu od 134.881 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.